20
Sat, Apr

Aktuelno

Nakon izrazito sušne jeseni i početka zime, snijeg je obijelio Orjen.

Nakon izrazito sušne jeseni i početka zime, snijeg je obijelio Orjen.

OrjenPonavlja se prošlogodišnja vremenska situacija kada je krajem decembra , kada je zabilježen i veći šumski požar na Orjenu, što je nekada za to doba godine bilo nepojmljivo.

orjen1“Ove jeseni požara srećom nema, a prema prognozama, padavine nam stižu počevši od ponedjeljka, pa se nadamo i povećanju sniježnog pokrivača na Orjenu - planini sa (nekada) najvećom godišnjom količinom oborina u Evropi”, kaže Željko Starčević direktor Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Orjen je sa 1.894 metara najviša planina na Jadranu. Taj planinski masiv pripada Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ali su svi vrhovi u Crnoj Gori.

Orjen je poznat i po ogromnoj količini padavina i dugotrajanom sniježnom pokrivaču. Crkvice su, sa prosječno blizu 5000 mm godišnje, mjesto sa najvećom količinom padavina u Evropi, a snijeg deblji od 30 cm održava se i 30 - 120 dana u toku godine. Orjenski snijeg I led koji, nekada nisu nestajali ni u najvrelijim ljetnjim danima,su još prije Drugog sjetskog rata od jula do septembra, u vrećama, na konjima, donosili na obalu i prodavali gostioničarima.

Na Orjenu se mogu naćI brojne endemične biljne vrste, Orjenska hudika, Kuglasto devesilje, Pregranati koromačI druge...

(Vijesti/FOTO: Marinko Peruško)

Nemate pravo da postavite komentar