16
Tue, Apr

Aktuelno

Već nekoliko godina unazad 7.mart se na društvenim mrežama čestita među ljubiteljima prirode kao „međunarodni dan planinara“.

Već nekoliko godina unazad 7.mart se na društvenim mrežama čestita među ljubiteljima prirode kao „međunarodni dan planinara“.

001 međunarodni dan planinara

Ne zna se kako je tačno ova informacija počela da se širi, međutim, na svim relevantnim adresama i sajtovima planinarskih saveza i udruženja šitom svijeta ne može da se pronađe podatak da je 7.mart označen kao Međunarodni dan planinara. Koliko god da lijepo zvuči da planinari širom svijeta imaju svoj dan koji bi obilježavali, ne postoji konkretan razlog da to bude upravo ovaj datum jer se kroz istoriju ništa značajno nije dogodilo da bi ga bilo ko preuzeo i ponajmanje obilježavao na svjetskom nivou kao Međunarodni dan planinara.

Sva dosadašnja saznanja ukazuju da je 7. mart za planinare dan kao i svaki drugi. Svakoga bi trebalo začuditi kako se taj „međunarodni“ dan ne obilježava nigdje u inostranstvu, pa čak i prostom pretragom na Google se ne može doći ni do kakvih rezultata a kamoli da postoji ikakva informacija o tome ko je i zašto baš taj dan proglasio danom planinara. O obilježavanju nekog takvog dana nikad nije bilo ni riječi na skupštinama krovne međunarodne planinarske asocijacije – UIAA, a niti na sastancima drugih međunarodnih planinarskih organizacija. Na kraju ne samo da nijedna od tih organizacija nije proglasila neki međunarodni dan planinara, nego se o njemu ništa ni ne zna.

Nemate pravo da postavite komentar