26
Fri, Apr

Zoo

Otkrivamo šta životinje zapravo vide u ogledalu...

Otkrivamo šta životinje zapravo vide u ogledalu...

imgŠta se dešava kad životinja ugleda sebe u ogledalu? Šta vidi? Kako reaguje?

Psi

Na primjer, psi ne vide sebe iako mogu da prepoznaju druge životinje i pse u ogledalu.

„Psi su veoma inteligentni i fleksiblni, ali im, kao i većini životinja, nedostaje kognitivni razvoj kako bi prepoznali sebe vizuelno: u ogledalu, na snimku ili fotografiji“, kaže Liz Stelou sa Veterinarske klinike u Kaliforniji. 

Različita istraživanja su proučavala da li psi mogu da koriste ogledalo kao pomoć kako bi pronašli hranu ili njihove vlasnike i rezultati studija su mješoviti. Nije iznenađujuće: psi komuniciraju putem čula mirisa, što im je važnije od vizuelnog prepoznavanja. 

Štaviše, samospoznaja nije jednostavna: potrebno je vrijeme da shvatite i prihvatite sebe i svoje kretanje i da se uskladite s onim što vidite u ogledalu.

Tako je na primjer, bebama ljudi potrebno 18 do 24 mjeseca da prepoznaju i shvate šta vide u ogledalu.

img2   Životinje koje vide sebe u ogledalu

Nevjerovatno, ali neke životinje su uspjele da dešifruju kod: delfini, slonovi, svrake i neki veliki majmuni su svesni svog odraza u ogledalu.

Životinje koje pokazuju znake samoprepoznavanja u ogledalu često prolaze kroz različite istraživačke faze: Jedna faza je Gručo faza, tokom koje životinje ponavljaju čudne pokrete kao da pokušavaju da shvate vezu između svog ponašanja i onoga što vide u ogledalu. U posljednjoj fazi, mnoge životinje pokušavaju da istraže djelove tiela koje inače teško mogu da vide.

Čak iako životinja ne može da vide sebe u ogledalu, neke od njih prepoznaju druge iz svoje vrste, pa se zato okreću ogledalu. 

   Pomoć ogledala

Neki zoološki vrtovi koristili su ogledala kako bi inicirali parenje i građenje gnijezda kod flamingosa, koji se pare samo kada opaze da je druga jedinka određene veličine. 

Prema časopisu Horse and Hound, ogledala koja su postavljena na odgovarajući način smanjuju anksioznost kod konja.

Izvor: Nacionalna geografija

 

Nemate pravo da postavite komentar