20
Sat, Jul

Zoo

Crne udovice su možda i najpoznatija vrsta koja nakon parenja ima “romantičnu večeru” sa svojim partnerom, to jest, ženka pojede partnera za večeru.

Crne udovice su možda i najpoznatija vrsta koja nakon parenja ima “romantičnu večeru” sa svojim partnerom, to jest, ženka pojede partnera za večeru.

Ali seksualni kanibalizam se također može pronaći i kod nekih drugih vrsta, kao što su bogomoljke, škorpioni i zelene anakonde – najveće zmije na svijetu. Ipak… kod ovih vrsta i nije sve tako crno za mužjake, jer je za većinu kanibalizam iznimka, a ne pravilo.

Ipak nisu svi mužjaci u svim vrstama spremni da budu pojedeni, pa su tako neki razvili razne načine odbrane. Tetragnatha Extensa pauci imaju ‘rašlje’ koje koriste kako bi zaglavili vilicu ženke i na taj način se spasili od sigurne smrti. Mužjaci Xysticus cristatus pauka doslovno svežu ženke svojom svilom prije seksa, a Argyrodes zonatus mužjaci izlučuju tekućinu koja opija ženke i čini ih nemoćnim za večeru.

 
crna udovica

5. Crne udovice

Pauci su jedna od najprepoznatljivijih vrsta životinja koje praktikuju seksualni kanibalizam, a jedna vrsta se posebno ističe  – Latrodectus tredecimguttatus, poznatija kao Crna udovica.

Mužjaci ove vrste imaju nevjerovatno visoku stopu smrtnosti prilikom same potrage za partnerom – čak 80% ih umre kao djevice, a 65% susreta sa ženkama završi njihovom smrću. Što znači, u prosjeku, mužjak će susresti manje od jedne ženke u svom životu, a ako bude dovoljno sretan da jednu sretne, velike su šanse da će završiti kao njezina večera. Osim toga, oni postaju sterilni nakon samo jednog parenja. Uz sve te faktore koji rade protiv njih, evolucija je natjerala ove mužjake da se posebno prilagode gladnim ženkama.

Jedan od načina da prežive seksualni susret je da isti traje što je duže moguće. Nudeći svoje tijelo kao mito, mužjak Latrodectus tredecimguttatus pauka ‘vodi ljubav’ sa svojom ženkom duže od bilo kojeg drugog pauka koji ima sličan cilj – da preživi susret sa ‘nježnijim spolom.’

Zašto Crne udovice na kraju pojedu mužjaka? Većina naučnika se slaže da je odgovor jednostavan – ženka je znatno veća od mužjaka i nakon seksualnog čina ona jednostavno iskoristi priliku da ‘usput’ i večera.

skorpioni4. Škorpioni

Škorpioni se mogu naći posvuda – u planinama, pustinjama, tropskim područjima, pećinama, pa čak i na radioaktivnim lokacijama. Pored toga što imaju jako mnogo prirodnih staništa, oni također imaju još više predatora, uključujući razne sisavce, žabe, daždevnjake, pauke i ptice.

No, jeste li znali da su škorpioni najveći predatori sami sebi? Više od polovice vrsta pješčanih škorpiona lovi druge škorpione, a od njih, u većini vrsta se dešava da ženke love i jedu mužjake, iako je kod par vrsta zabilježeno i obratno.

Sam seksualni kanibalizam se pojavljuje kod škorpiona, ali ni blizu kao kod npr Crnih udovica. U slučaju škorpiona, seksualni kanibalizam (uvijek ženka pojede mužjaka) se dešava iz čisto ‘ekonomskih’ razloga, to jest, kada u okolici nema dovoljno hrane, pa se nakon parenja mužjak učini ženki kao slastan obrok.

zelena anakonda3. Zelene anakonde

Eunectes murinus ili Zelena Anakonda je najveća, najteža i druga najduža poznata vrsta zmija. One jedu razne vrste plijena, gotovo sve što mogu savladati, uključujući ribe, ptice, razne sisavace i gmazove, a mogu čak pojesti i tapira ili jelena – i naravno, ženke mogu pojesti mužjaka.

Kod zelenih anakondi, ženke su jedini kanibali, vjerovatno zbog toga što su i mnogo veće od ‘snažnijeg spola’.  Nakon parenja, ženke ne jedu sedam mjeseci, a stručnjaci koji ih proučavaju vjeruju da upravo zato ponekad i pojedu partnera, kako bi mogle preživjeti što duže i što ugodnije.

pauk skakac2. Pauci skakači

Pauci skakači (Salticidae) sadrže više od 500 opisanih rodova i oko 5000 opisanih vrsta, što ih čini najvećom porodicom pauka (13% od svih vrsta). Ali neke od ovih vrsta mogu biti poprilično loše za mužjake koji ne znaju plesati!

Ženke pauka skakača mogu biti jako opasne ljubavnice. Da bi privukli partnericu, mužjaci započinju sa komplikovanim pokretima, plesom kojim se udvaraju ženkama, ali ako se ženki ples ne dopadne mužjak neće biti samo odbačen (sa slomljenim srcem) – on će završiti kao njezina večera.

bogomoljka1. Bogomoljke

Pored Crnih udovica, bogomoljke su također jedna od najpoznatijih vrsta koje praktikuju seksualni kanibalizam – samo što one ne pojedu cijelog mužjaka, već mu samo otkinu glavu – i to tokom samog čina parenja!

No, iako su zloglasni maneateri, seksualni kanibalizam među bogomoljkama je rijetka pojava i javlja se češće u laboratoriju nego u prirodi. Vjerovatno jer laboratorijsko okruženje uzrokuje stres kod ženki, zbog čega postanu jako agresivne.

Međutim… nedavna istraživanja su pokazala da je barem kod jedne vrste bogomoljki, Mantis religiosa, dekapitacija mužjaka potrebna za uspješnu kopulaciju. Otkidanje glave mužjaka izaziva refleskne pokrete u njegovom tijelu, što rezultira bržom ejakulacijom.

vatreni mravBonus: Vatreni mravi

Vatreni mravi broje oko 280 vrsta širom svijeta, i iako mužjaci nisu klasična romantična večera kao vrste iznad, ni oni ne prolaze mnogo bolje.

Na prvi pogled, njihov opis posla i ne zvuči tako loše: jedi i pari se.

Prema Bart Dreesu, profesoru entomologije na Texas A & M Univerzitetu: “Oni su poput tinejdžera. Vise po koloniji nekoliko sedmica ili mjeseci, troše puno hrane i čekaju ‘party time.”

Njihov život zvuči poprilično jednostavno.

Jedina kvaka je, oni umiru nakon parenja. I to prvo se bore međusobno za pozornost kraljice, a nakon što ih ona odabere i iskoristi kao lične seksualne igračke, oni jednostavno umru.

 

(Pixelizam)

Nemate pravo da postavite komentar