29
Mon, Apr

Zoo

Mnoge životinje imaju jako neobične i jedinstvene načine udvaranja, ali ptice vrtlarice (Ptilonorhynchidae) su nešto posebno.

Mnoge životinje imaju jako neobične i jedinstvene načine udvaranja, ali ptice vrtlarice (Ptilonorhynchidae) su nešto posebno.

Ptice Vrtalice2Ptice Vrtalice3Mužjaci ove vrste ne zavode samo pjesmom, ili svojim raskošnim perjem – da bi privukli buduću partnericu, oni izgrade prekrasno i jedinstveno ljubavno gnijezdo (sjenicu).

Vrtlarice ne biraju lokaciju za sjenice tek nasumično, one dobro paze na to kakva je okolina i kako da ih pozicioniraju u odnosu na Sunce. A najvažnija stvar je – odabir materijala.

Neke vrtlarice grade u dvije ili tri boje, dok druge opet pokušavaju privući ženke spektrom boja i materijala, koristeći sve od voća i spajalica koje su ljudi negdje izgubili, pa do šarenog perja drugih ptica, komadića stakla i plastike, alumuminijske folije, kojstiju, zatvarača limenki, čahura od metka, srebrenih niti i trakica u raznim bojama. Na kraju, sve lijepo upakuju u sjenicu napravljenu od suhe trave, visoku 30-35 i dugačku 30-50 centimetara.

Ptice Vrtalice33Ptice VrtaliceI to nije sve. Mužjaci često žvaću razno bobićasto voće kako bi stvorili boju u kljunu koju zatim koriste da oboje pojedine vlati suhe trave, kako bi svoju sjenicu učinili još spektakularnijom.

Naučnici koji proučavaju ove ptice zavodnice su primijetili da mužjaci često stvaraju optičku iluziju prilikom gradnje sjenice. Oni ređaju predmete od najmanjeg ka najvećem, što stvara lažnu perspektivu zbog koje sjenica izgleda veća nego što stvarno jeste. Mužjaci koji naprave bolju optičku iluziju imaju znatno veće šanse da privuku ženku.

Samo ljubavno gnijezdo nije dovoljno. Ono mora imati i prilaz koji vrijedni mužjaci vrtlarica popločaju i pospu raznim materijalima, a položaj Sunca i refleksija svjetlosti ovdje igraju ključnu ulogu. Kada napokon završi svoj arhitektonski poduhvat, mužjaku ne preostaje ništa drugo nego da čeka.

Na svijetu postoji 20 vrsta vrtlarica (Ptilonorhynchidae). Deset endemskih vrsta živi na Novoj Gvineji, osam endemskih u Australiji, te dvije vrste koje žive na oba područja. Samo jedna vrsta živi monogami način života, dok sve ostale praktikuju poligamiju.

Nakon što ženka odabere mužjaka na osnovu sjenice koju je izgradio, ona sama gradi gnijezdo i odgaja mlade.

 

Nemate pravo da postavite komentar