02
Thu, May

Zanimljivosti

Rezervat ptica Hutovo blato je močvara, stvorena od podzemnih izdana rijeke Krupe, smješten u Hercegovini.

Rezervat ptica Hutovo blato je močvara, stvorena od podzemnih izdana rijeke Krupe, smješten u Hercegovini.

Hutovo blatoHutovo blato2Hranjen je od krečnjačkih masiva Ostrva koje dijeli Deransko i Svitavsko jezero. Međunarodni zavod za zaštitu ptica postavio je ovaj rezervat na listi važnih staništa ptica i to zbog dobrih razloga: ovaj rezervat je najveći te vrste u ovom dijelu Evrope, u smislu veličine i raznolikosti. To je dom za preko 240 vrsta ptica selica i za desetine kojima je ovo stalni dom submediteranskih močvara u okolini Deranskog jezera. U sezoni migracije, desetine hiljada ptica ispunjava ovo jezero i njegovu okolinu. Najbolji način da se vide ove ptice je iznajmljivanje čamca iz rezervatskog motela Karaotok. Iznajmljivanje ovog Hutovo blato3brodića na 45 minuta iznosi 40 KM ili 20 evra do šest osoba, 60 KM do deset osoba ili 100 KM od deset do petnaest osoba. Za dva sata obilaska, cijena je 150 KM. Oni dolaze sa profesionalnim vodičem biologom, koji govori na engleskom jeziku i za to uzima dodatnih 30 km. Ture su dostupne samo po zakazivanju, ali 

Hutovo blato4dovoljno je zakazati jedan dan ranije.

Rezervat obezbeđuje jedinstvenu oazu, usred neplodnog kraškog predjela zapadne Hercegovine. Mogu se Hutovo blato5vidjeti slatkovodne ribe, divlje patke, guske, grabljivice, jastrebovi, čaplje, fazani, divlje svinje i divlji konji, a najviše ga posjećuju ljubitelji ptica, prirode i porodica sa djecom. Možete prošetati kratkom, ali edukativnom i simpatičnom stazom, koja počinje od hotela.

Hutovo blato se nalazi samo pet  km od grada Čapljine i obilježen je jasnim znacima na M-17. Ulaznica se ne naplaćuje i park je otvoren tokom čitave godine. U okviru parka su i izletišta, restoran i tek renovirani hotel.

   Virtualni grad

Nemate pravo da postavite komentar