24
Mon, Jan

Zanimljivosti

Na ovom ostrvu u udaljenom arhipelagu Orknijskih ostrva je nakon epidemije kuge u XIX vijeku vrijeme potpuno stalo.

Na ovom ostrvu u udaljenom arhipelagu Orknijskih ostrva je nakon epidemije kuge u XIX vijeku vrijeme potpuno stalo.

EjnhalouManje poznato, nenaseljeno ostrvo Ejnhalou nalazi se u Orknijskom arhipelagu, sjeverno od kopna Škotske i predstavlja zaboravljeno mjesto hodočašća i rituala, folklora i duhova. 

Do ovog ostrva se ne može doći 364 dana u godini, ali je uzbudljivo jer se nalazi nadohvat ruke, samo 500 metara od Mejnlanda, ostrva s kojeg se kreće na putovanje do Ejnhalova.

Nema trajekta koji bi vozili do Ejnhaloua, pa je putovanje koje svakog ljeta organizuje Društvo za kulturno nasleđe Orkni jedina šansa da se dođe do ostrva. Čak i da imate sopstveni brod, struje su ovde veoma jake usljed čega je dolazak na Ejnhalou veoma rizičan.

Ejnhalou2Ostrvo je široko svega 900 metara i u obliku je srca. Na mapi zauzima samo tačkicu. Nisko je položeno, ima svega 40 metara na najvišoj tački, iste je boje i kontura kao i druga škotska ostrva. Međutim, za razliku od njih, ovdje je vrijeme stalo.

Ostrvo Ejnhalou obavijaju brojne misterije. Stanovnici Orknija odrastaju slušajući priče o duhovima ostrva. Prema legendi, ostrvo su začarali zli, skandinavski duhovi koji pretvaraju u vazduh svakog ko pokuša da kroči na Ejnhalou. Tu su i priče o sirenama i vodenim Ejnhalou3čarobnjacima koji mijenjaju oblik i dolaze na kopno samo ljeti.

Ovi mitovi su pomogli da ostrvo postane enigma. U Sagi o Orkniju, istorijskom spisu iz XIII vijeka o arhipelagu, Ejnhalou se samo usput pominje. Dok mnoga ostrva arhipelaga Orkni imaju svoj početak, pravo poreklo Ejnhaloua skoro je u potpunosti nestalo.

„Lokalni stanovnici kažu da ostrvo postoji između svjetova – u geografskom i istorijskom smislu – i u tome ima mnogo istine“, kaže Den li, arheolog sa Univerziteta u Invernesu.

„Nakon epidemije kuge 1851. godine, porodice koje su živjele na Ejnhalou su pobjegle. Kako Ejnhalou4bi očistio zemlju i osigurao da se niko ne vrati, gospodar je skinuo krovove sa svih kuća svojih podanika. Ostrvo je od tada nenaseljeno“, kaže Li.

Na ostrvu postoji drevni kameni manastir, ali i praistorijski lokaliteti, poput humki i zidova iz kamenog doba.

„Einhalou se prevodi kao Sveto ostrvo ili Eyin Helga, ali važnost ovoga je nešto što stanovnici ostrva nikada nisu u potpunosti shvatili“, kaže dr Sara Džejn Gibon, takođe arheolog Univerziteta u Invernesu.

„Orkni je jedino mjesto u zapadnoj Evropi bez potvrđenog manastira, a ipak sve upućuje da se nalazi u Einhalou. Ovaj bi mogao da datira iz XII vijeka“, kaže Sara.

Otkako je napušteno, ostrvo je postalo dom mnogih morskih ptica, litice su pune gnijezda arktičkih čigri i galebova. Na ovom mjestu okruženom vodom i opkoljenom strujama, život je ipak pronašao svoj put.

Nacionalna geografija