23
Tue, Apr

U svijetu

Fingalova pećina ili kako je drugačije zovu Muzička pećina, nalazi se na nenaseljenom ostrvu Staffa, jednim od najmanjih ostrva na zapadnoj obali Škotske.

Fingalova pećina ili kako je drugačije zovu Muzička pećina, nalazi se na nenaseljenom ostrvu Staffa, jednim od najmanjih ostrva na zapadnoj obali Škotske.

Fingalova pecina1Fingalova pecina2Cijelo ovo ostrvo poznato je po svojim veličanstvenim kamenim stubovima koji su svi istog oblika kao isklesani od strane nekog majstora. Naime, cijela priča oko ove pećine počela je pre oko 60 miliona godina kada je vulkanska aktivnost prekrila ovo područje lavom, koja je hlađenjem stvorila ovo krajnje neobično ostrvo i ovakve forme.

Fingalova pecina4Fingalova pecina5Fingalova pećina spada u rod morskih pećina i svakim danom oduševljava sve veći broj ljudi i mami sve veći broj turista. Pećina ima veliki lučni ulaz, a njena veličina i prirodno zaobljeni oblici i forma u kombinaciji sa odjekom talasa samoodaju atmosferu prirodne katedrale. Čovek koji je skrenuo pažnju narodu Škotske na ovu pećinu je prirodnjak ser Joseph Banks, 1772. godine.

Početkom XVIII vijeka ovo ostrvo je nastanjivalo 16 ljudi, međutim u kasnijem periodu ono je bilo jedino stanište ptica. Usljed rasta popularnosti svake godine se povećava broj turista koji žele da vide ovu neobičnu tvorevinu majke prirode.

Fingalova pecina6Fingalova pecinaPosjetioci mogu da zađu dublje, hodajući po stubovima koje je lava formirala, dok se sa obale ostrva Stafa mogu uočiti delfini, foke, ajkule ali i kitovi. Turistima je ova pećina dostupna 5 mjeseci godišnje, od aprila do septembra. Samo ostrvo je promijenilo više vlasnika, međutim sada se nalazi pod kontrolom Nacionalne fondacije Škotske, jer je zbog geološkog karaktera pećina a i čitavo ostrvo od bitnog naučnog interesa.

Zanimljiva je i činjenica, da se u Severnoj Irskoj nalazi područje pod imenom Prolaz divova koje ima identičnu geološku formaciju, što ukazuje da su nekada ove dve zemlje bile povezane.

 

Nemate pravo da postavite komentar