20
Thu, Jun

U svijetu

Dva škotska ultra maratonca uhvatila su se u koštac sa pješčanim olujama, vrućinom i nepreglednim dinama da bi prešli nepristupačne djelove pustinje Namib.

Dva škotska ultra maratonca uhvatila su se u koštac sa pješčanim olujama, vrućinom i nepreglednim dinama da bi prešli nepristupačne djelove pustinje Namib.

namib4Dr Endrju Marej i Doni Kembel upravo su se vratili sa nevjerovatnog i epskog trčanja u jugozapadnoj Africi.

namib2

Par je trčao više od 50km svakog dana, po ekstremno teškom terenu, pijesku Namiba, jedne od najvećih pustinja na svijetu! Ukupno su pretrčali 504km za 9 dana! Imali su podršku od četiri džipa, koji su ih konstantno pratili i snabdijevali vodom i hranom.

“Bilo je potpuno iscrpčljujuće, ali i nevjerovatno u isto vrijeme!” Kazao je Endrju. “Neki od djelova pustinje kuda smo prošli nisu nikada viđeni! Bilo je nekoliko peščanih oluja, trudiš se da ti pijesak ne ulazi u oči i usta i to je bila najteža stvar sa kojom smo morali da se nosimo! Mali dio rute pretrčali smo po obali Namiba, tako da smo uspjeli da malo ohladimo noge” našalili su se Škoti.

namib3“Obično možemo trčati oko 15km po času, ali ovdje smo za jedan čas prelazili samo 3km!” kaže Doni.

 Dr Marej je takođe učestvovao i na drugim najekstremnijim trkačkim turama, kao npr. Sever Škotske-Sahara, osvojio je trke na Sjevernom Polu, Antarktiku i u divljinama Mongolije!

“Kada se vratite u Škotsku poslije svega, sagledate sve kroz šta ste prošli, i uporedite stav ljudi o vremenskim prilikama ovdje i tamo, skoro da ste zahvalni Bogu kada padne kiša, vjerovali ili ne”

Par ide na sljedeću avanturu kroz mjesec dana, zatim idu na odmor I oporavak od nekoliko mjeseci, kad će I smisliti novi ekstremni izazov koji prelazi granice čovječije mogućnosti!

Redakcija PUTOKAZA-a

 

Nemate pravo da postavite komentar