14
Fri, Jun

U svijetu

 

Italijani su jedan od rijetkih evropskih naroda koji pri susretu pružaju lijevi obraz, dok se Amerikanci umjesto poljupcem pozdravljaju zagrljajem.

 

Italijani su jedan od rijetkih evropskih naroda koji pri susretu pružaju lijevi obraz, dok se Amerikanci umjesto poljupcem pozdravljaju zagrljajem.

putovanje mapa thinkstockAko ne poznajete pravila lijepog ponašanja u stranoj zemlji, običan poljubac u obraz ili rukovanje sa novim prijateljima lako može da se pretvori u nespretno iskustvo.

Mnogi od nas su se našli u situaciji da umjesto obraza poljube vrat ili dobiju prijekorne poglede zbog ulaska u intimni prostor onih koji nisu navikli na takvo izražavanje bliskosti.

Da ne biste nekoga uvrijedili ili zabunom poljubili u usta, najbolje je da pustite da domaćin vodi, a vi slijedite njegov primjer.

U Kini je bolje da se uzdržite od ljubljenja i da prilikom pozdrava samo pružite ruku.

U Latinskoj Americi ljubljenje pri prvom susretu je uobičajeno, a u Argentini se u obraz ljube i muškarci.

putovanja pasos

Britanci, Njemci i Šveđani su nešto hladniji i zatvoreniji od stanovnika sa juga Evrope.

U zavisnosti od države, a negdje i od grada, ljudi se ljube jednom, dva, a ponegdje čak i osam puta, kao što je slučaj u Avganistanu. Tako se, na primjer, u Sao Paolu ljubi dvaputa, a u Rio de Žaneiru jednom.

U Egiptu se očekuju dva poljupca, dok su na periferiji uobičajena tri. Slično je i u Iranu, gdje taj broj varira od jedan do tri.

Parižani to rade dva puta, dok se u Provansi ljubi tri puta.

Amerikanci se rukuju ili grle, a u Njemačkoj je zagrljaj češći nego poljubac u obraz. U većini zemalja se ljubi najprije sa desna, ali ne i u Italiji, gdje važi “pravilo lijeve strane”.

Da li zbog karmina za usne ili straha od zaraze nije poznato, ali u većini zemalja poljupci se daju “u vazduh”.

Ako ne znate gdje ćete sa rukama, najbolje ih je nježno položiti na ramena osobe koju pozdravljate.

Nemate pravo da postavite komentar