20
Sat, Jul

U svijetu

 

Grčko ostrvo Evija kao i njegov glavni grad Halkidu karakteriše neobičan i zanimljiv fenomen koji je poznat kao “Lude vode”.

 

Grčko ostrvo Evija kao i njegov glavni grad Halkidu karakteriše neobičan i zanimljiv fenomen koji je poznat kao “Lude vode”.

2Ova rijetka (ne)prirodna pojava javlja se u Evriposovom kanalu, gdje morska voda teče veoma brzo poput planinske rijeke.

Do sada niko nije objasnio zbog čega se ovako nešto dešava s morskom vodom.

Evriposov kanal je dug 8 km, a njegova širina varira od 40 metara do 1,6 km.

Na najužem dijelu kanala nalazi se administrativni centar ostrva Evija, glavni grad Halkida.

evia

Baš na tom mjestu morska struja je toliko jaka (po 12 čvorova) da teče poput planinske brze rijeke, svakih šest sati struja potpuno promijeni smer. Ovaj fenomen dostiže svoj vrhunac pod starim mostom gdje voda ima brzinu od 15 km na čas! Upravo je to razlog što Halkidu nazivaju “grad ludih voda”.

Mještani kažu da se pri ovakvoj brzini vode čak i ajkule bore da plivaju u suprotnom smjeru. Voda šest sati teče u jednom pravcu, pa onda na osam minuta potpuno miruje, pa nastavlja da teče u drugom pravcu narednih šest sati i tako u krug.

Pojava koja se dešava u Euriposovom kanalu je fascinirala i antičke grčke mislioce poput Platona koji je u svom djelu “Fedon” naveo Euriposov kanal kao primjer nestalnosti.

Za njega se vezuju i brojne legende, a ljudi ne prestaju da se dive njegovoj veličanstvenosti, jer stalno raspiruje maštu i radoznalost.


Nemate pravo da postavite komentar