26
Fri, Apr

U svijetu

Erozivnom snagom rijeka Kolorado se već 5-6 miliona godina probija kroz stijene Arizone.

Erozivnom snagom rijeka Kolorado se već 5-6 miliona godina probija kroz stijene Arizone.

KoloradoKolorado2Tokom tog razdoblja svojim vrijednim radom rijeka je izdubila jedan od najvećih, najdubljih i najljepših svjetskih kanjona. Ovaj najpoznatiji i najposjećeniji kanjon naše planete dubok je  preko 1,5 km. Impozantni kanjon dužine preko 500 km vidljiv je i iz svemira. Tome doprinosi i njegova širina koja se kreće od 500 m pa sve do 30 km u određenim segmentima. Geografski Veliki kanjon se prostire sjevernom Arizonom u SAD-u.

Kolorado3Kolorado4Slojevi strmih, ogoljelih stijena nam pružaju direktan uvid u geološku istoriju Zemlje. Pod sunčevim zracima stijene izgledaju prelijepo. Boje se prelivaju počevši od različitih nijansi cvrene sve do zelenih i plavih. Na dnu kanjona su najstarije stijene još iz vremena prekambrije, stare gotovo dvije milijarde godina. Na njega su se u slojevima Kolorado6taložili okamenjeni ostaci iz različitih geoloških perioda, sa mnoštvom fosila biljaka i životinja koje su ostale zarobljene kao dokazi nekog drugačijeg života na našoj planeti.

 Kolorado5Klima Velikog kanjona

Visinska razlika od preko 300 m između sjevernih i južnih krajeva kanjona uslovljava i značajne klimatske razlike. Tokom zimskih mjeseci najčešće je zatvoren za posjete a Kolorado7sjeverni djelovi su i po nekoliko mjeseci pod okriljem sniježnog pokrivača. Sa druge strane u dubinama donjeg dijela kanjona vladaju neki sasvim drugačiji uslovi. Prosječna temperatura je oko 38o C a maksimalna često prelazi i pedeseti Kolorado8podjeljak. Usljed velikih razlika u klimatskim odlikama Velikog kanjona na njegovoj teritoriji se izdvaja čak 5 vegetacijiskih pojaseva od kojih je jedan pustinjski.

Duga istorija naseljenosti Velikog kanjona

Na mnogobrojnim lokalitetima unutar kanjona otkriveni su tragovi naseljenosti počevši od kamenog doba pa sve do današnjih dana. Tako dug kontinuitet nastanjenosti na ovako surovom i oskudnom mjestu iznenadila je mnoge naučnike. Pretposravke su da razlozi leže u drugačijoj klimi koja je u prošlosti vladali ovim prostorom.

Veliki kanjon Kolorada sa pravom je jedna od najposjećenijih turistilkih atrakcija. Ljubiteljima prirode ovdje se nude uslovi da u prirodnim staništu posmatraju jelene, antilope, losove pa čak i risa ili kojota. Takođe, iznenađujuće velika raznovrsnost biljnog svijeta krasi ovaj negostoljubivi predio. U pratnji iskusnih vodiča organizuju se raznovrsne pješačke, biciklističke ili ture različitim motornim vozilima. Za one koji ne žele da kampuju u prirodi u najbližoj okolini Kanjona mogu se pronaći najrazličitiji tipovi smještaja. Posebno zadovoljstvo Veliki kanjon pruža ljubiteljima dobre fotografije jer u okviru njega mogu pronaći bezbroj lokaliteta koji mogu poslužiti za savršene i nezaboravne kadrove...

Zanimljiva geografija

Nemate pravo da postavite komentar