25
Thu, Apr

U svijetu

 

Michelangelova pisma, zamolba Henrika VIII. za poništenjem braka i brojni drugi dokumenti ovdje su našli svoje mjesto, a ne vjerujemo da će ikada biti dostupni 'običnim smrtnicima'

 

Michelangelova pisma, zamolba Henrika VIII. za poništenjem braka i brojni drugi dokumenti ovdje su našli svoje mjesto, a ne vjerujemo da će ikada biti dostupni 'običnim smrtnicima'

Neka od njih obavijena su velom tajne, a do nekih je nemoguće doći. Zajedničko im je jedno – nemoguće ih je posjetiti i razgledati!

61410691 terakota ratniciGrob cara Qin Shi Huanga

Sigurno ste čuli za popularne ratnike od terakote, koji čuvaju carevu grobnicu u Kini. Dosad je ukupno izvučeno 2 hiljade kipova ratnika, od kojih su svi različiti, a vjeruje se kako ih se još osam hiljada  nalazi pod zemljom. Ipak, istraživanja i iskapanja još traju, a iako ratnike možete vidjeti, moguće je da grob nećete nikad jer Kinezi poštuju drevne rituale pokapanja. Svaka čast!

61194057 lascauxŠpilja Lascaux, Francuska

Ovaj kompleks špilja na jugozapadu Francuske oslikan je crtežima iz doba paleolitika. Drugim riječima, crteži ovdje stari su i 17 hiljadagodina. Špilje se nalaze na UNESCO-ovu popisu Svjetske baštine, a kako bi se očuvale, zadnjih nekoliko godina zatvorene su za javnost.

antarcticVulkansko ostrvo Heard

Ovo vulkansko ostrvo  pripada Australiji, ali smjestio se poprilično daleko od njenih obala, čime je postao jedno od najudaljenijih mjesta na kugli zemaljskoj. Prava je oaza za životinje, jer su na njemu svoje mjesto pronašli pingvini, tuljani… No, zanimljiv je još i po tome što je prije desetak godina otkriveno da na njemu postoji i aktivni vulkan. Istina, bilo bi ga zanimljivo vidjeti, ali problem je što biste do njega morali ploviti najmanje dvije nedjelje od nekog drugog kopna.

yasak ada korkutuyor 4535553Ostrvo  zmija, Brazil

Nedaleko od Sao Paula smjestilo se ovo poznato ostrvo, koji gotovo u potpunosti zauzimaju brojne vrste zmija otrovnica.

 

61194061 vatikan

Naime, ima ih negdje oko 4 hiljade, ali lokalci se kunu da ih je i više, pa tako tvrde da na svakih pet kvadrata otostrva dolazi po jedna zmija.

Ovdje pristup imaju jedino naunici za svoja istraživanja, i to tek svakih nekoliko godina.Vatikanski tajni arhivi

Skriveni duboko unutar vatikanskih zidina, teško je vjerovati kako će ovi dokumenti ikad postati dostupni običnim smrtnicima. Michelangelova pisma, zamolba Henrika VIII. za poništenjem braka i brojni drugi dokumenti ovdje su našli svoje mjesto. 
 

 

Nemate pravo da postavite komentar