27
Sat, Apr

U svijetu

 

Redovi čempresa koji pružaju privatnost, topla voda, prirodni bazeni u stijeni i prizori kao sa razglednica glavni su aduti banje Saturnija.

 

Redovi čempresa koji pružaju privatnost, topla voda, prirodni bazeni u stijeni i prizori kao sa razglednica glavni su aduti banje Saturnija.

12Banja Saturnija predstavlja grupu izvora smeštenih u srcu Toskane, u opštini Mančano, na nekoliko kilometara od sela Saturnija koje broji oko 280 stanovnika. Izvori pune „kade“ koje se nalaze u jugoistočnom dijelu doline koja se prostire preko planine Amiata, brda Fiora i rijeke Albernja sve do banje Rozele i Talamone. 

Prema legendi Eturaca i Rimljana same terme formirale su munje koje je bacio Jupiter. Tokom žustre svađe između dva mitska boga, Jupiter je gađao Saturna, međutim, on se izmakao i na mjestu gdje su munje udarile nastale su terme.

34

Prema drugoj legendi bogu Saturnu su dosadili stalni ratovi među ljudima te je gađao munjom i stvorio izvor sumporne vode kako bi smiro čovječanstvo. 

Sumporna izvorska voda ima konstantnu temperaturu od 37,5 °C poznata je po svojim terapeutskim svojstvima, nudi opuštanje i spokoj prilikom kupanja u termama. Plitki terasasti bazeni su stvani hiljadama godina prelivanjem mineralnih voda i taloženjem minerala. 

Glavni termalni vodopad je Gorelov vodopad, mnogi ga nazivaju i Mlinski vodopad jer je smješten blizu starog mlina.

56

Pored ovog vodopada poznat je još i vodopad Mulino.

Gorelov vodopad se uliva u male kade koje su odvojene visokim, bijelim stijenama, dok se vodopad Mulino uliva u velike kamene rezervoare. „Bazeni“ kupačima pružaju „malo privatnosti“ i mnogo uživanja.

910Turisti koji je posjete mogu da uživaju u miru i tišini u besprekornom prirodnom krajoliku. Put do oba vodopada je pristupačan i ima dovoljno mjesta za parkinranje. Same terme turisti često upoređuju sa Pamukalama u Turskoj. 

Količina vode koja protekne kroz bazene je 800 litara u sekundi (suvi ostatak 2.79 grama po litru vode) što termama omogućava konstantno čistu vodu. Terme su okružene čempresima i na taj način stvaraju privatno okruženje, te zbog toga terme Saturnija nazivaju još i „kupatilo zaljubljenih“. 

Broj turista je posebno veliki od proleća do jeseni, posebno tokom vikenda. U banji uvijek ima ljudi, i često je „pod opsadom“ stranih turista. Ono što je, takođe, važno istaći je da su terme Saturnija udaljene oko kilometar od samog luksuznog kompleksa banje Saturnija.

 

Nemate pravo da postavite komentar