26
Fri, Apr

U svijetu

 

Ledene pećine su privremene strukture koje se pojavljuju na rubovima lednjaka, ali su vrlo nestabilne i lako se urušavaju.

 

Ledene pećine su privremene strukture koje se pojavljuju na rubovima lednjaka, ali su vrlo nestabilne i lako se urušavaju.

spiljaspilja1Tvrđava samoće Supermanovo je tajno utočište u kojem skriva izume, otkrića i artefakte. Kako točna adresa nije poznata nikome doli Supermanu, strip crtači su je smještali na različita mjesta od Arktika i Antarktika do Anda i amazonske kišne šume. 

Mi smo pak uvjereni da je ovo fiktivno mjesto nadahnuo Nacionalni park Vatnajökull odnosno Ledena pećina u Skaftafellu. 

spilja2spilja23Riječ je o mjestu zapanjujuće i krhke ljepote koje karakterišu prekrasne formacije leda. Ledene pećine su privremene strukture koje se pojavljuju na rubovima lednjaka, ali su vrlo nestabilne i lako se urušavaju.

Svake godine stvaraju se nove formacije, pa je nemoguće predvidjeti što ćete vidjeti. Jasno je tek da ih možete istraživati tek u  mjesecima – od snovembra do maja– kada su temperature niske, a led je najtvrđi. 

No i tada se preporučuje da ih istražujete uz lokalnog vodiča koji će vas sigurno provesti kroz ovo ledeno carstvo. Cijena za četverosatnu turu? Prava sitnica za islandske standarde, od oko 20.000 islandskih kruna ili oko 1200 eura . 

Nemate pravo da postavite komentar