06
Mon, May

U svijetu

Zavojsko jezero je vještačko jezero, koje se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, na oko 17 km sjeveroistočno od Pirota, na Staroj planini, u dijelu zvanom Visok, na srednjem dijelu toka rijeke Visočice.

Zavojsko jezero je vještačko jezero, koje se nalazi u jugoistočnoj Srbiji, na oko 17 km sjeveroistočno od Pirota, na Staroj planini, u dijelu zvanom Visok, na srednjem dijelu toka rijeke Visočice.

Zavojsko jezero2Zavojsko jezeroNastalo je 1963. godine, kada je veliko klizište napravilo prirodnu branu, koja je kasnije nadvišena izgradnjom vještačke brane. To je urvinsko jezero i jedino jezero na teritoriji Srbije nastalo koluvijalnim procesom. Februara 1963. godine, padine Stare planine počele su da klize i prilikom toga su velike količine zemlje pregradile rijeku. Sve se desilo zahvaljujući obilnim padavinama snijega i naglim otapanjem istog.

Prirodna brana je bila visoka preko 50 metara, a njena nestabilnost prijetila je da dovede do prelivanja rijeke, čime bi bila potopljena sva naselja koja se nalaze nizvodno, a postojale su tvrdnje da bi bio ugrožen čak i grad Niš. Relativno brzom reakcijom vojske, prirodna brana je probijena, čime je omogućeno njeno nadvišenje i izgradnja vještačke brane, koja i danas postoji.

Zavojsko jezero3Zavojsko jezero4Sadašnja vještačka brana nalazi se oko 1 km nizvodno od nekadašnjeg sela Zavoj, koje je nastankom jezera potopljeno, i po kome je jezero i dobilo ime. Vode ovog jezera se danas koriste za pokretanje generatora hidroelektrane „Pirot“. 

Jezero je dugačko 17 km, najveća širina je oko 300 metara a maksimalna dubina iznosi oko 60 metara. Prostire se na 5,53 km². Nadmorska visina jezera je 612 metara. 

Pritoke jezera su rijeke: Visočica, Gostuška rijeka, Belska rijeka, dok je jedina otoka jezera Visočica. Voda jezera je bogata belom ribom, a u Visočici i u Belskoj rijeci ima i potočne pastrmke. Zavojsko jezero je omiljeno izletište Piroćanaca i Nišlija.

 

Nemate pravo da postavite komentar