03
Fri, May

U svijetu

Ušuaja je glavni grad argentinske provincije Ognjena Zemlja.

Ušuaja je glavni grad argentinske provincije Ognjena Zemlja.

UšuajaUšuaja1Prema procjeni iz 2010. u gradu je živjelo 59.956 stanovnika. 

Prvi pripadnici bijele rase su Ognjenu Zemlju nastanili tokom sedamdesetih godina XIX vijeka, dok su prije njih tu živjeli Indijanci (plemena Ona i Yahgan).

Poznato je da je Tomas Bridžiz maja 1871. bio prvi bijelac koji je došao na ovo ostrvo.

Ušuaja5Ušuaja6Godine 1884. argentinska mornarica pod zapovjedništvom Augusta Lasere, pristala je u Ušuaju i 12. oktobra iste godine postavila argentinsku zastavu, pa se ovaj datum slavi kao dan grada. Ušuaja je 27. juna 1885. postala glavni grad Ognjene Zemlje.

Klima Ušuaje je vrlo negostoljubiva. Pripada subpolarnom okeanskom klimatu, sa kratkim, hladnim ljetima i dugim, vlažnim, vjetrovitim i umjerenim zimama.

Godišnja količina padavina iznosi 528 mm. Temperatura je stabilna tokom godine, jedva prelazi 9 °C ljeti i u prosjeku je oko 1 ili 0 °C zimi. Snijeg zna da pada i ljeti. Zbog ovakvih hladnih i ponekad i snjegovitih ljeta ne dolazi do otapanja glečera. 

Za lokalnu ekonomiju važno je ribarstvo, stočarstvo, kao i eksploatacija i prerada drveta. Razvijen je i turizam, a najveću znamenitost predstavlja znak Fin del Mundo (kraj svijeta). Smatra se da je Ušuaja najjužniji grad na svijetu.

 

Nemate pravo da postavite komentar