25
Thu, Apr

U svijetu

Glečer Peterman je najveći glečer na severnoj hemisferi, lociran na sjeverozapadnom Grenlandu. Povezuje grenlandski led sa Arktičkim okeanom.

Glečer Peterman je najveći glečer na severnoj hemisferi, lociran na sjeverozapadnom Grenlandu. Povezuje grenlandski led sa Arktičkim okeanom.

Plava rijeka na Grenlandu4Plava rijeka na GrenlanduPeterman glečer se sastoji od oko 800 km² leda. Sam “jezik” ovog glečera ima širinu od 15 km, dužinu od 70 km, i debljinu koja varira od oko 600 m u centru, pa sve do 30 metara na rubu. U avgustu 2010. godine ogromna santa odlomila se od glečera i redukovala njegovu masuza oko 10% i njegovu površinu za oko 25%.

Plava rijeka na Grenlandu1Plava rijeka na Grenlandu5Druga važna briga u vezi sa glečerom je topljenje glečera usljed globalnih klimatskih promjena. U saradnji sa Grinpisom, ekspedicija od tri istraživača provela je tri mjeseca na Grenlandu istražujući glečer i njegove promjene usljed globalnog zagrijvanja. Ono što su našli bila je prelijepa Plava rijeka koja je stvorena kao rezulatat topljenja glečera.

Očigledno, 80% mase glečera Peterman je otopljena voda. Ova rijeka na glečeru je dobila naziv Plava rijeka i privlači veliki broj turista širom svijeta svojom ljepotom. S obzirom da rijeka uvijek pronađe drugi put kroz ogromna snijegom prekrivena polja ona svake sezone izgleda drugačije, a za samu jarko plavu boju odgovoran je glečerski mulj.

Plava rijeka na Grenlandu7Plava rijeka na Grenlandu8

Ljudi koji su privučeni netaknutom lepotom Grenlanda i njegovom izuzetnom čistoćom su uglavnom avanturisti, naučnici i istraživači.

Turistička organizacija na Grenlandu nudi širok spektar aktivnosti kao što je vožnja kajaka Plavom rijekom, treking, istraživanje divljeg svijeta, susret sa domorocima Grenlanda i razne druge aktivnosti i događaje.

 

Nemate pravo da postavite komentar