03
Fri, May

U svijetu

U Dolomitima se nalazi 21 vrh viši od 3.000 m nadmorske visine...

U Dolomitima se nalazi 21 vrh viši od 3.000 m nadmorske visine...


Dolomiti Alpi1Dolomiti Alpi3Dolomitski Alpi su planinski vijenac u Istočnim Alpima u Italiji. Nalaze se većim dijelom u provinciji Beluno, a ostalim, manjim dijelom, u provincijama Južni Tirol i Trentino (sve u sjeveroistočnoj Italiji). Protežu se od rijeka Adiđe na zapadu do Pjave na istoku.


Dolomiti Alpi4Dolomiti Alpi5Ime "Dolomiti" došlo je od poznatog francuskog minerologa Déodata Grateta de Dolomieua koji je prvi opisao kamen, dolomit. Kako stijena dolomit pripada tipu karbonatnih stena, kao i krečnjak, ona je odgovorna za specifične oblike reljefa i prirodnu ljepotu ovih planina. Prije opisa ovih stena, Dolomiti su se zvali Blijede planine. Dolomiti su poznati po skijanju, planinarenju, alpinizmu, penjanju i paraglajdingu.

Dolomiti Alpi7U Dolomitima se nalazi 21 vrh viši od 3.000 m nadmorske visine i oni pokrivaju površinu od oko 141.903 hektara (najviši vrh je Marmolada na 3 344 mnv). Tu se nalaze neki od najljepših alpskih krajolika s vertikalnim stijenama, strmim liticama i velikom gustinom uskih, dubokih i dugih dolina.

Dolomiti Alpi6

Jedan nacionalni (Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi) i više regionalnih parkova nalaze se na Dolomitima.

Dolomiti Alpi10Dolomiti Alpi13Na ovim prostorima živi i jedna grupa retoromanskog naroda - Ladini, pa ova alpska regija nosi i naziv Ladinia. 

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, linija između italijanske i austro-ugarske vojske prolazila je kroz Dolomite. Mnogi ljudi danas posećuju Dolomite kako bi prošli Via ferratama, zaštićenim putevima napravljenim za vrijeme Prvog svjetskog rata. Nekoliko vrlo dugačkih staza vodi Dolomitima, zvanih "Alte vie". Za prelazak takvih dugačkih staza, numerisanih od 1 do 8, potrebno je barem nedjelju dana hoda, zbog čega se na njima nalaze mnoga planinarska odmarališta.

U avgustu 2009. godine, Dolomiti su proglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO-a.

 

Nemate pravo da postavite komentar