19
Fri, Apr

U svijetu

Trenutno, gruzijska pravoslavna crkva gradi novu crkvu na vrhu ovog stuba do kojeg se može stići kombinacijom skele i ljestava.

Trenutno, gruzijska pravoslavna crkva gradi novu crkvu na vrhu ovog stuba do kojeg se može stići kombinacijom skele i ljestava.

Stup zivota 2Katskhi stub, poznat kao Stub Života, je prirodni krečnjački monolit koji se naglo uzdiže 40 metara iznad brda u centralnoj Gruziji.

Njegov mistični izgled je privlačio ljude još od kako su naselili ovo mjesto, a prije dolaska hrišćanstva, stub je služio kao pagansko sveto mjesto na kojem su se (vjerovatno) obavljali obredi za plodnost.

article 2384040 1BA3F541000005DC 628 964x698

Gruzija je bila druga država u svijetu (odmah nakon Armenije) koja je usvojila hrišćanstvo kao zvaničnu državnu religiju, pa su tako i na svim starim paganskim lokacijama za rituale podignute nove hrišćanske građevine.

U cijeloj državi su izgrađene brojne crkve, a nešto kasnije, u 7. vijeku, jedna je podignuta i na samom Katskhi stubu.

Trenutno, gruzijska pravoslavna crkva gradi novu crkvu na vrhu ovog stuba do kojeg se može stići kombinacijom skele i ljestava. U novoj crkvi se čuvaju ostaci vjernika koji su preminuli na vrhu stupa, kojem žene i dan danas imaju zabranu pristupa.

 

Nemate pravo da postavite komentar