28
Sun, Apr

U svijetu

Kaieteur se matra jednim od najsnažnijih vodopada na svijetu.

Kaieteur se matra jednim od najsnažnijih vodopada na svijetu.

ben stookesberry cachoeira santuario

KaieteurSa ogromnom visinom, širinom, slobodnim padom velike količine vode i prekrasanim krajolikom koji ga okružuje, nema nikakve sumnje da je Kaieteur je jedan od najimpresivnijih vodopada na Zemlji.

Kaieteur se matra jednim od najsnažnijih vodopada na svijetu. Visok je 251 metar – skoro četiri puta viši od Niagarinih i dva puta viši od Viktorijinih vodopada, njegova prosječna širina iznosi 113 m, a prosječni volumen – 663 m3 u sekundi. Njegov slobodan pad iznosi 226 m, što ga čini jednim od rijetkih u svijetu sa tako visokim slobodnim padom.

Kaieteur9maxresdefaultZa razliku od mnogih komercijalizovanih vodopada, Kaieteur svojim posjetiteljima nudi osjećaj ekskluzivnosti. Razlog je taj što jako mali broj ljudi posjeti ovaj dragulj Gvajane, s obzirom da je do njega moguće stići samo avionom (ili ako ste baš uporni i hrabri pa želite pješačiti kroz džunglu).

Kaieteur se nalazi u središnjem dijelu gorja Gvajane koje se sastoji od stijena starih milionima godina. Okolina vodopada vrvi životom. Ovdje se mogu pronaći mnoge lijepe i rijetke biljke, ptice, kukci i drugi oblici života. Posebno izobilje života se može vidjeti na samom dnu vodopada, gdje je vječna magla prisutna već hiljadama godina. Vjeruje se da se u ovoj gustoj džungli nalazi mnoštvo biljaka i životinja koje još uvijek nisu otkrivene.

 

Nemate pravo da postavite komentar