25
Thu, Apr

U svijetu

Lauterbrunnen je postao dio UNESCO-ve Svjetske prirodne baštine 2001. godine.

Lauterbrunnen je postao dio UNESCO-ve Svjetske prirodne baštine 2001. godine.

lauterbrunnen valley switzerlandLauterbrunnenU Berner Oberlandu u švajcarskim Alpama, oko 70 km jugoistočno od Berna, leži Lauterbrunnen, dolina koja se smatra jednom od najljepših u Evropi. Dolina je široka oko jedan kilometar, a nalazi se između divovskih stijena i planinskih vrhova koji se uzdižu gotovo okomito na visinu od 300 metara od dna doline.

Na dnu se nalazi selo Lauterbrunnen, što u prevodu znači “mnogo izvora”, a ime je dobilo po čak 72 vodopada koji padaju u dolinu sa visine od nekoliko stotina metara. Najpoznatiji od njih je Staubbach visok gotovo 300 metara, što ga čini jednim od najviših vodopada u Evropi formiranih od jednog neprekinutog pada.

 

oberland hotel lauterbrunnen 585x403sts3068 origJoš jedan spektakularan prirodni fenomen su Trümmelbach, slapovi skriveni iza planine koji se sastoje od deset slapova koji nose 20.000 litara vode u sekundi, a padaju sa visine od 200 metara.

Litice i vodopadi Lauterbrunnena su inspirisali mnoge umjetnike i pisce kao što su Goethe, Franz Schubert i J.R.R. Tolkien. Takođe  redovno privlače ljubitelje priode, slikare i fotografe iz svih krajeva svijeta. Lauterbrunnen je postao dio UNESCO-ve Svjetske prirodne baštine 2001. godine.

 

Nemate pravo da postavite komentar