23
Tue, Apr

U Crnoj Gori

U ovu pećinu može se doći plivajući ili manjim čamcem ili brodićem. 

U ovu pećinu može se doći plivajući ili manjim čamcem ili brodićem. 

 

clanak 0Plava spilja1Plava Špilja je jedna od najljepših i najvećih pećina u nizu pećina – grta, koje se nalaze duž, veoma razrijeđene obale na poluostrva Luštica u Boki kotorskoj. Pećina se nalazi između uvale Zlatna luka i Rta Mokra gora, a udaljena je od Herceg Novog 5,7 nautičkih milja.

U ovu pećinu može se doći plivajući ili manjim čamcem ili brodićem.

Plava spilja3

Ima dva otvora pod uglom od 45 stepeni, manji otvor sa južne strane i veći sa jugozapadne strane koji je visine 3 m., a širine oko 15 m. S obzirom da se pećina nalazi blizu Herceg Novog, jednog od najmlađih gradova na Jadranu, turističke agencije često preporučuju da upravo ovaj prelijepi grad bude polazna tačka za istraživanje pećine.

Dubina mora unutar špilje je 4 - 5 m. Visina od nivoa mora do vrha tavanice je 9 m, a njena površina je oko 300 m². Svoj naziv je dobila po neobično kristalno plavoj boji koja nastaje refleksijom sunčevih zraka koji se odbijaju od njenu površinu tokom vedrih dana.

Pećinu je najbolje posjetiti tokom sunčanih dana, kada se zrake Sunca prelamaju u vodi, te obasjavaju vodu i zidove pećine neopisivo lijepom nijansom plave i indigo boje, po kojoj je očaravajuća Plava Špilja i dobila ime.

 

Nemate pravo da postavite komentar