12
Fri, Apr

Ostali sportovi

Kada se nalazite u prirodi po prvi put, neki od narednih savjeta će vam dobro doći.

Kada se nalazite u prirodi po prvi put, neki od narednih savjeta će vam dobro doći.

kampovanje 1Evo 10  savjeta koji će vam sigurno biti od koristi tokom vašeg boravka u prirodi:

1. Šator je najbolje postaviti na ivici šume (nikada u šumi). Treba znati da posle kiše u šumi još satima kaplje voda, a jak vjetar često lomi grane drveća. I nikada ispod usamljenog drveta - jer su česta meta gromova.

2. Protiv insekata se jednostavno možete braniti odgovarajućom kremom, mrežom, ili biljkom (ispod orahovog lišća se ne skupljaju ni komarci ni mušice!)

3. Vrijeme - Kada se dim lijepo, pravolinijski izdiže uvis, budite uvjereni da narednih 24 časa neće padati kiša.

kampovanje

4. Nikada vatru nemojte paliti usred šume, jer se vrlo lako zapali stablo ili krošnja.

5. Šta sve možete jesti u prirodi? Zaista puno toga, a evo šta se najčešće koristi: jestive biljke, pečurke, potočni rakovi, puževi, žabe, ribe, školjke, zmije, gušteri, kornjače, skakavci, ptice, ptičja jaja, sve vrste divljači…

6. Kada želite nešto da ispečete (meso, ribu i sl), uvijte hranu u alu-foliju i pečite u vrelom pepelu ili žaru. Tako ćete ribu ispeći za 15min (po 7-8min sa svake strane) a meso za oko 40min. Sve što pečete pecite na žaru, nikako na vatri.

7. Nemojte piti ustajalu vodu ili mutnu vodu (mada ni bistrina ne garantuje da je voda ispravna za piće).

kampovanje 3

 

8. Opšte pravilo je da vam od divljih životinja ne prijeti nikakva opasnost ukoliko ih ne uznemiravate.

9. Prilikom nesreće u planinama spasioci se dozivaju pomoću 6 signala (tri kratka-tri duga) u minuti, tj. svakih 10 sekundi jedan signal. Slijedi pauza od jednog minuta pa se signali ponavljaju.

10. Kako se riješiti krpelja?  Koncem zavežite čvor oko krpelja (na vratu) i uvrćite konac postepeno stežući omču. Vrlo brzo kada ga konac uvrne u koži, krpelj ispada napolje a da ne ostavlja otkinute djelove tijela (glavu).

Nemate pravo da postavite komentar