20
Sat, Apr

Ostali sportovi

Sportiskinja iz Srbije Jasmina Aleksandrov osvojila je drugo mjesto na “Spartan Ultra Beast” trci održanoj u Valčianskoj dolini u Slovačkoj, piše N1.

Sportiskinja iz Srbije Jasmina Aleksandrov osvojila je drugo mjesto na “Spartan Ultra Beast” trci održanoj u Valčianskoj dolini u Slovačkoj, piše N1.

spartankaspartanka1Ovaj uspjeh stigao je poslije tri godine napornih treninga i više od 20 istrčanih terenskih trka, koje su joj na kraju donijele pozivnicu da učestvuje u elitnom takmičenju “Evropsko prvenstvo Reebok Spartan Race 2017”, koje će se održati u Andori 16. septembra.

Tačno 47 km neuređenog terena, sa 4500 metara uspona i 60 prepreka Jasmina Aleksandrov savladala je za nešto više od 9 sati trčanja.

spartanka2Učesnici spartanskih trka ne znaju unaprijed kako izgleda teren koji treba da pređu, pa je iskustvo dragocjeno u savladavanju prepreka, trčanju kroz šumu, provlačenju kroz vodu i blato i druge vrste podloge koje se prirodno nalaze na mjestu trke. Jasmina je ovim sportom počela da se bavi nakon uspješne košarkaške karijere.

spartanka3“Prije tri godine sam otišla na prvu trku u Mađarsku i apsolutno sam crkla. Ja, kao profesionalni sportista 10 godina, odem na neku trku da se zabavim i vidim da me ta trka apsolutno porazila, što je bio jak udarac na moj ego, i da sam ja riješila da moram da postanem dobra u ovome”, navodi Jasmina.

 Ne samo da je postala dobra, nego je poslije tri godine bavljenja ovim sportom Jasmina Aleksandrov jedina žena sa Balkana koja je istrčala “Ultra Beast” trku osvojila priznanje Trifekte.

“Spartanske trke se razdvajaju u tri discipline i Ultra. Trči se 5, 15, i 25 km, i ukoliko u jednoj “spartanskoj godini” osvojite sve tri medalje, dobijate Trifektu i tako se pozicionirate. Ja uporno idem i skupljam, kao najveće dijete, ali svaka ta medalja je moj testament da sam ja opet pobijedila sebe”, ističe Jasmina.Na pobjede je motivisala i druge, pa se za sljedeće takmičenje, sa njom sprema tim od 20 ljudi. Oni će u septembru braniti boje Srbije na Evropskom prvenstvu u Andori.

 

 

Nemate pravo da postavite komentar