16
Tue, Apr

Ostali sportovi

 

Ljubav prema kajaku, umjetnosti upravljanjem ovim plovilom, ali i Boki, Herceg Novom posebno, Slovenac Ivan Kumar pretočio je u preko 600 km dugu vožnju od ostrva Krka u Hrvatskoj do novskog Škvera.

 

Ljubav prema kajaku, umjetnosti upravljanjem ovim plovilom, ali i Boki, Herceg Novom posebno, Slovenac Ivan Kumar pretočio je u preko 600 km dugu vožnju od ostrva Krka u Hrvatskoj do novskog Škvera.

ivan kumar 1On je danas oko 16 h uplovio u novsku luku nakon dvadeset dana vožnje kajakom od hrvatskih ostrva do luke Škver.
Netom poslije uplovljavanja, Kumar je za Radio Jadran kazao da nakon tri sedmice vožnje nije umoran, jer iako nije profesionalac, riječ je o sportu koji voli, koji upražnjava, gradu u kojem je rođen i u koji je došao poslije više od dvadeset godina, i to kajakom.

– Nikakvih većih problema nijesam imao, osim nekoliko puta jači vjetar, ali ni to nije problem, jer onda se skloniš negdje par dana, kampujem i nastavljam. Otprilike sam po danu prelazio nekih 30 km, mada sam jednog dana iznenadio i sam sebe, prešao oko 40 ili 45 km. U prosjeku, dnevno sam vozio po 6 sati, priča Kumar.
Na ovom neobičnom putovanju vrijeme mu nije bilo naklonjeno kod Ilovika, na jugu Lošinja gdje je nevrijeme lomilo neke barke, a malo je falilo i da slomi njegov kajak:

ivan kumar 2

– Imao sam jak maestral i kod Hvara, ali jedan me prijatelj na vrijeme upozorio na to, pa sam kampovao, navodi on.

Ivan je i ranije imao duge vožnje od 4-5 dana, obilazeći hrvatsko ostrvlje, ali ovoga puta želio je da ide sam:

– Ovo je sada ekstrem. Uvijek idem sa nekim, ali sada sam želio sam, jer u rodnom gradu nijesam bio 26 godina. Tek sam došao, ne znam što se izmijenilo. A ko zna, možda bih se i vratio da živim ovdje. Ostaću par dana, a onda se vraćam za Sloveniju. Znate, Slovenija je divna zemlja, rijeka Soča gdje vozim je isto divna, ali mora nema. A ovdje mi je more blizu. Srećom, gore mi je blizu Italija, pa odem nekad tamo na neko jezero i pomalo veslam, priča ovaj rođeni Novljanin.

ivan kumar 3Dodaje da mu je želja da neko od sljedećih putovanja bude Venecija, jer, kako kaže “volio bih da “siječem” one njihove mokre ulice”.

Kumara je ispred lokalne uprave Herceg Novi, na Škveru dočekao i Đorđe Arnaut, koji je ovom neobičnom putniku uručio knjigu kao prigodan poklon.

Od djetinjstva na Karači do života u Sloveniji

Ivan Kumar je rođen 1982. godine u Sloveniji, ali je od tada do 1991. živio u Herceg Novom, koga smatra rodnim gradom. Pohađao je prvi i drugi razred osnovne skole Milan Vuković na Savini. Živio je na Karači i skoro svakodnevno sa ocem, majkom i sestrom Katarinom odlazio na more na Škver i na hotel Plažu. Već tada je zavolio more i vrlo brzo naučio plivati.

ivan kumar 4U Sloveniji živi pored predivne smaragdne rijeke Soče, gdje je opet vezan za vodu. Otac mu je bio mornar, a kasnije radio u tvornici PRIJON za izradu čamaca, kajaka, kanua. Početkom gimnazije otac mu nabavilja kajak i kanu i tako počinje veslati rijekom Sočom od Bovca do Nove Gorice.

Tokom studija Građevinskog fakulteta u više navrata sa prijateljima odlazio je na veslanje u akvatoriju Kvarnerskih otoka, ali nikada sam.

U njemu je vazda tinjala želja da posjeti Boku gdje je proveo djetinjstvo i ta mu se želja ovoga puta ostvarila. Počeo je praviti plan. Roditeljima je govorio da ide možda na sedam dana, a najviše do Kornata. Prećutao je, da je njegov cilj uputiti se do Boke Kotorske duž Jadranske obale. Znao je da će ta putešestvija trajati malo više od sedam dana. Da se roditelji ne bi sekirali ništa o tome nije govorio.

Sa kolima se odvezo do Kraljevice, tamo parkirao auto i počeo svoj zacrtani put kojeg je započeo 7. jula. Prvi dan stigao je do Glavotoka na ostrvu Krk i tamo prespavao. Slijedilo je ostrvo Plavnik, Cres, Lošinj, Ilovik, Premuda, Ist, Molat i Zverinac, Dugi otok, Tjelašcica, Velo Šilo, Smokvenjak, Kornat Vrulje, uvala Kravljača, Lavsa, Žirije, Kaprije, Zlarin, Ražanj, Šolta, Brač, Hvar, Pelješac, Korčula, Šipanj, Lopud, Dubrovnik, Cavtat, Molunat. U Herceg Novi je stigao 1. avgusta.

Radio Jadran

Nemate pravo da postavite komentar