19
Fri, Apr

Aktuelno

Prema izvještaju WWF-a i brazilskog Instituta za održivi razvoj Mamiraua, nove vrste su u prosjeku otkrivane na svaka dva dana.

Prema izvještaju WWF-a i brazilskog Instituta za održivi razvoj Mamiraua, nove vrste su u prosjeku otkrivane na svaka dva dana.

AmazonijaAmazonija2Tokom dvogodišnjeg istraživanja Amazonije pronađena je 381 nova vrsta: 216 do sada nepoznatih biljaka, 93 vrste riba, 32 vodozemca, 20 sisara, 19 gmizavaca i jedna vrsta ptice.

U izvještaju Svjetske fondacije za prirodu (WWF) i brazilskog Mamiraua instituta za održivi razvoj, objavljenog u Sao Paulu, navodi se da se vrste otkrivane u prosjeku na svaka dva dana.

Autori izvještaja upozoravaju da su gotovo sve novootkrivene životinje i biljke nađene u područjima koje ugrožava Amazonija3ljudska aktivnost. 

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još uvijek otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla i kao najveće opasnosti označio poljoprivredu i sječu šume.

„Sve novootkrivene vrste se nalaze u područjima u kojima ljudi uništavaju Amazoniju. To je veoma važno jer dokazuje da naša ekonomska aktivnost dovodi vrste do istrjebljenja prije nego što uopšte saznamo za njih“, rekao je Melo. Izvještaj se pojavio u vrijeme oštre debate u Brazilu u vezi sa vađenjem rude u prirodnim rezervatima. Sud je juče suspendovao vladinu uredbu kojom bi rezervat Renka u istočnom Amazonu bio otvoren za komercijalno rudarstvo. Dekret koji je potpisao predsjednik Mišel Temer su protivnici opisali kao najveći napad na Amazon u prethodnih 50 godina. Vlada je najavila žalbu na odluku suda.

Amazonska prašuma je najveća na svijetu i čuvena je po raznolikosti vrsta i staništa.

Od 1999. do 2015. otkriveno je više od 2.000 novih vrsta.

Nacionalna geografija                           

Nemate pravo da postavite komentar