24
Wed, Apr

Streličarstvo

Streličarstvo je vještina gađanja lukom i strijelom.

Streličarstvo je vještina gađanja lukom i strijelom.

  
strelicarstvo luka popovic1strelicarstvoPod pojmom "streličarstvo" u daljem tekstu podrazumevaćemo isključivo sportsko streličarstvo. Napomenimo da postoji i lovno streličarstvo.

Streličarstvo pripada grupi tzv. "bijelih sportova" zajedno sa tenisom, golfom itd. Streličarstvo je, takođe, i olimpijski sport. Na olimpijskim igrama streličarstvo se prvi put pojavilo 1900. godine (druge OI). Bilo je i na OI 1904., 1908. i 1920. godine, a onda je skinuto sa programa zbog nejedinstvenih pravila (svaki organizator OI postavljao je sopstvena pravila, tako da se rezultati i rekordi nisu mogli upoređivati i vrjednovati).

Temelji modernog sportskog streličarstva postavljeni su 1931. godine kada je osnovana Međunarodna streličarska federacija (Fédération Internationale de Tir á l' Arc) FITA.

Osnivanjem FITA-e uvedena su nova jedinstvena pravila i discipline koje važe u   cijelom svijetu, tako da su se rezultati mogli upoređivati i voditi rekordi, čime je prevaziđena osnovna prepreka za ponovno uvrestenje streličarstva u program OI. Od 1972. godine streličarstvo je ponovo olimpijski sport i tako je sve do danas. 

streli arstvostrelicarstvo tanja savicStreličarstvo je sport koji danas u svijetu dobija sve više poklonika. U SAD npr. trenutno ima preko 2 miliona registrovanih streličara (lovaca lukom i strijelom ima nekoliko puta više). Situacija je slicna i u Evropi. Međutim, situacija kod nas nije toliko ružičasta. Streličarstvo je sport koji zahijteva prilicna materijalna ulaganja, a znajući  ekonomsku situaciju u našoj zemlji, logično je da sportovi koji zahtevaju značajnija materijalna ulaganja dožive stagnaciju...

Očekujemo da ce se u narednom periodu situacija popraviti na bolje.

Za streličarstvo je karakteristicno da je to sport kojim se mogu baviti i mužkarci i žene bilo kog doba starosti i fizickog sklopa. To je prije svega individualni sport, sport u kome je najteže pobijediti samog sebe. Postoje meta i streličar... i prazan prostor između. Za uspjeh ste zaslužni isključivo vi, za neuspjeh takođe. Streličarstvo se trenira preko cijele godine. Leti i kada je lijepo vrijeme vježba se na otvorenom, na terenima koji su za to predviđeni. Zimi se trenira u sali. Uz neophodne mjere bezbjednosti streličarstvo možete upražnjavati i kod sebe, u dvorištu ili čak i u kući.

Nemate pravo da postavite komentar