20
Sat, Jul

Priroda

Crna Gora krije mnoge tajne prirodne. Za sve one koji su istraživačkog i avanturističkog duha i željni novih saznanja,

Crna Gora krije mnoge tajne prirodne. Za sve one koji su istraživačkog i avanturističkog duha i željni novih saznanja,

Oko skakavice 0Crna Gora je zlatna kutija puna dragulja, koje tek treba otkriti. Tajne koje se kriju u prostranstvu Crne Gore mogu da zadovolje maštu i uvedu u najčudnije snove. Planine i ljudi, izvori, potoci, rijeke, jezera, pećine, tvrđave - sve ima svoju priču. Vode su posebna priča Crne Gore. U nekim krajevima ima izvora, potoka, vode na sve strane, a ima prostora đe je svaka kap vode blago.

ČAROBNA LJEPOTA OKA SKAKAVICE

Plavsko-gusinjski kraj je bogat izvorima vode, među njima se svojom ljepotom posebno izdvaja Oko Skakavice, odnosno Savino oko, sakriven u masivu Prokletija, u neposrednoj blizini granice sa Albanijom. Prilaz do Oka Skakavice je lak i jednostavan, pa stanovnici plavsko-gusinjske kotline, ali i svi ljubitelji prirode sa Komova, iz Berana i Andrijevice, imaju mogućnost da, ukoliko se odvaže i krenu u prirodu, uživaju u ljepoti ovog izvora, koja očarava. Iz pravca Mateševa, preko Brezojevice, put vodi prema izvoru Lima iz Plavskog jezera. Prateći putokaz padinama Visitora sa sjeverne i Plavskog jezera sa južne strane, put vodi prema Gusinju, do koga je 10 km. Iz Gusinja novi putokaz nas usmjerava prema Ali-pašinim izvorima i selu Vusanje, a potom put vodi ka Oku Skakavice. Tokom ovog dijela puta nije preporučljivo zadržavanje već treba hitati premam cilju - Oku Skakvice, kako bi se u kontinuitetu pratilo „stvaranje“ ove čarobne doline, koja je odvajkada bila privlačna za življenje i karavane.

Oko skakavice 1Ulaz kroz kapiju Oka


Krivudavi, poprilično uzak asfaltni put vodi do sela Vusanje. Na početku održavanog makadamskog puta nalazi se plato pogodan za parking, ali, takođe, i za kampovanje. Između rijeke sa zapadne i livada sela Vusanje ispod planinskog masiva, sa istočne strane, put kroz Ropojansku dolinu lagano se uvlači u Prokletije. Kamena gromada na putu podsjeća na kapiju za ulazak u tajne Oka Skakavice. Poslije nešto više od jednog kilometra, staze kroz šumu vode naniže, prema Oku. I dok se šum vode čuje i naslućuje, na kraju staze pojavljuje se bajkovita kupola svetlosti u kapima vode Oka Skakvice.
Oko Skakavice nije običan izvor: vrelo izbija na oko 1000 mnv iz stijene u gotovo kružnoj uvali, prečnika 30-tak metara. Voda iz Oka je hladana, temperature do 5°C. U proljeće, vode koje naviru iz dva potoka i iz Oka, uvalu, sakrivenu u šumi, pretvaraju u magiju. Prelivanja svjetlosti, boje, huka, miješaju osjećanja, a sva čula nalaze neki svoj užitak.

Umireni vodeni div


Oko skakavice 3Prirodni bazen Oka Skakavice je dubine do 8 metara, a kroz bistru vodu jasno se uočava stijena, na istočnoj strani, iz koje vrelo ističe. U ljetnjim mjesecima, kada se priroda umiri, posle zimske huke, snjegova, hladnoće, i Oko Skakvice se utiša. Voda ne ključa, ali iz duboke modre vrtače osjeća se snaga umirenog diva.
Oko je sa svih strana okruženo šumom, a sa južne i jugozapadne strane su korita dva potoka, koji, u periodu od jeseni do ljeta, preko vodopada nose vode sa padina Prokletija i u pjenastim bukovima se stapaju sa vodom koja izbija iz vrela Oka. Krajem jula i tokom avgusta, sa istočne i južne strane, na pjeskovitoj obali, u hladu visokih stabala moguće je postaviti nekoliko malih šatora i uživati tokom dana u bojama izvora, koja se mijenja dok sunce prelazi preko čistog neba iznad Prokletija. Uživanje se nastavlja u šumovima tokom mirnih, zvjezdanih noći. 

Vodopad Grlja


Iz bazena Oka, preko oniže kamene brane, voda se preliva i od tog mjesta počinje da teče rijeka Skakavica, duga svega 2,5 km. U gornjem toku rijeke, na više mjesta, stanovnici sela Vusanje napravili su kanale, kojima dio vode, kroz livade i međe, odvode ka vodenicama i njivama. Kanali su do pola metra dubine i metar širine, koji sa kamenim podzidama, propustima ispod puta, izgledaju gotovo kao prirodni mali potoci, sa virovima, branama i brzacima. Rijeka teče zapadnom stranom puta, sve do kraja Vusanjske doline, gdje joj se na tok ispriječila visoka kamena greda. Preko vodopada Grlja, voda rijeke Skavice propada više od 15 metara u stijenu. Od ovog mjesta, tek se djelimično nazire put ove čudesne vode, koja je, hvatajući se u koštac sa planinom i stvarajući sebi prolaz, izvajala kanjon čarobne ljepote, kako bi se dočepala zelene rajske doline.

Oko skakavice 2Skakavica napaja Plavsko jezero


Moćna zimska i uporna ljetnja rijeka Skakavica probija sebi put, usijecajući se duboko u stijenje, provlačeći se kroz krečnjački predio. Ulaskom u novu dolinu, Skakavica se spaja sa vodama Ali-pašinih izvora i postaje rijeka Vruja, kaja se opet spaja sa rijekom Grnčar i prave rijeku Ljutu, koja vijuga zelenim prostranstvom do ulaska u Plavsko jezero.

Tekst i foto: Željko Ilijin Raičević

Nemate pravo da postavite komentar