25
Thu, Apr

Priroda

Da li ste znali da Vranjska Banja posjeduje najtopliju mineralnu vodu u Evropi? Voda je temperature od 94° do čak 110°C, a izdašnost izvora je 140 litara u sekundi, i izbija na površinu iz desetak izvora, po kojima je Vranjska Banja karakteristična.

Da li ste znali da Vranjska Banja posjeduje najtopliju mineralnu vodu u Evropi? Voda je temperature od 94° do čak 110°C, a izdašnost izvora je 140 litara u sekundi, i izbija na površinu iz desetak izvora, po kojima je Vranjska Banja karakteristična.

vranjsak banjaLako ćete primijetiti izvore budući da se oni „puše“ zbog visoke temperature vode. Najlakše je demonstrirati toplotu ove vode tako što ćete u njoj ostaviti jaje koje će za 10 minuta biti kuvano.

Vranjska Banja je jedna od rijetkih kraljevskih banja u Srbiji. U njoj se od 1914. godine liječio i Kralj Petar I Karađorđević, gdje je i primio vijest o početku Prvog Svjetskog rata.

Vranjska Banja se nalazi na jugu Srbije, 12 km sjeveroistočno od Vranja na nadmorskoj visini od 400 metara. Pominje se još u povelji kralja Stefana Dušana iz XIV veka. Iznad crkve Svetog Ilije na desnoj strani rijeke Banjštice, nalaze se tragovi srednjevjekovnog grada Izoma.

vranjska banja12Za vrijeme turske vladavine dolazi do stagnacije u kulturnom i privrednom razvoju i iseljavanja stanovništva. Turci su Banju nazivali Ilidžom i koristili njene termalne izvore. Nakon oslobođenja od Turaka dolazi do razvoja banje koja u tom periodu i dobija naziv Vranjska Banja, po varošici u čijoj se blizini nalazi. Od tada kreće njen uspon, prekidan ratovima ali i lošom politikom lokalne vlasti koja je u pojedinim periodima, nanosila više štete nego neki ratovi.

Vranjska Banja je sigurno najpoznatija po svojoj vodi. To je najtoplija banja u Evropi sa temperaturom od 96°C, dok na pojedinim mjestima voda izbija u vidu pregrijane pare temperature čak 111°C.

Danas Vranjska Banja predstavlja svojevrsnu ekološku oazu sa velikim potencijalom za balneološki turizam. Može pomoći za liječenje posttraumatskih stanja i niza oboljenja, za pripremu sportista ili jednostavno prijatan kutak za odmor i rekreaciju.

vranjska banja1Banjska voda se koristila za liječenje još u antičkim vremenima. Postoje pouzdani arheološki dokazi o postojanju rimskih termalnih naseobina koje su građene na temeljima praistorijskog naselja. Mineralni izvori su liječenje korišćeni i u srednjem veijku, kao i za vrijeme Turaka. Po oslobađanju od Turaka, Vranjska Banja dobija na značaju kao lječilište i turistički centar.

Redovni gosti Vranjske Banje su bili članovi obje kraljevske porodice. U njoj se od 1901.godine liječila Kraljica Draga Mašin, a od 1914. godine i Kralj Petar I Karađorđević. Vest o početku I Svjetskog rata zatekla ga je u Banji, pa Kralj 1915. prekida lečenje zbog odlaska na front.

Kraljeva kada se i danas čuva i koristi. Zbog toga je Vranjska Banja jedna od rijetkih Kraljevskih banja u Srbiji i članica Udruženja Kraljevskih banja Srbije i Asocijacije Kraljevskih banja Evrope.

Najveću ljekovitu vrijednost vode predstavlja rastvoren ljekovit gas sumpor-vodonika u količini od 1,9 mg/l, što je skoro duplo više od dovoljne količine 1 mg/l da bi voda imala ljekovito dejstvo.

Sumpor iz sulfidnih mineralnih voda lako se resorbuje preko kože, crijeva i pluća. Osim sumporvodonika veliki kvalitet mineralne vode predstavlja i njena temperatura preko 90 stepeni, što joj daje veliku balneoterapijsku vrijednost, jer može da se koristi kupanjem u sklopu niza hidroterapijskih procedura, vježbi i podvodnih masaža. To se ljekovito odražava na sljedeća hronična oboljenja: bolesti lokomotornog aparata, neurološka i ginekološka oboljenja i kožne bolesti.

 

Nemate pravo da postavite komentar