16
Tue, Apr

Priroda

Fruška gora je ostrvska planina i nacionalni park u Sremu.

Fruška gora je ostrvska planina i nacionalni park u Sremu.

fruska gora2fruska goraProstire se dužinom od oko 75 km i širinom od 12 do 15 km i zahvata površinu od 255 km². Fruška gora je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prvi nacionalni park u Srbiji. Najviši vrh je Crveni Čot (539 m).

Naziv „Fruška“ potiče od riječi starog slovenskog etnonima Frug, sinonima za Franke što daje značenje imenu planine kao „planina Franaka“.

fruska gora3Na planini se nalaze nekoliko utvrđenja, među kojima su Petrovaradinska tvrđava i Vrdnička kula koja je u ruševinama. Nedaleko od Čortanovaca se nalazi luksuzna vila Stanković, koju je 1930. godine podigao Radenko Stanković, a danas se nalazi u državnom vlasništvu.

hotel norcev panoramaNajznačajniji spomenik kulture predstavljaju 16 manastira Srpske pravoslavne crkve raspoređenih po cijeloj planini. Podignuti su kao zadužbine srpskih vladarskih porodica, nakon što je, u kasnom srednjem vijeku pod pritiskom Turaka, težište srpske duhovne i kulturne baštine pomjereno na sjever.

Frušku goru odlikuje bogat i raznovrstan živi svijet. Nekada ostrvo u Panonskom basenu, Fruška gora je još od davnog pliocena ostala pogodno stanište za mnoge mediteranske i submediteranske vrste.

Šume zauzimaju 90% površine Parka, a dominiraju šume lipe, hrasta i bukve. Floru Fruške gore čini oko 1500 biljnih vrsta, među kojima preko 40 ima status prirodnih rijetkosti Srbije. Od prisutnih preko 30 vrsta orhideja, 18 vrsta je od međunarodnog značaja.

 

Nemate pravo da postavite komentar