16
Tue, Apr

Planinarske ture

 

Vrmac je planina i poluostrvo u Crnoj Gori iznad Boke kotorske.

 

Vrmac je planina i poluostrvo u Crnoj Gori iznad Boke kotorske.

vrmac tivat mikophotography 04vrmac tivat mikophotography 05Njen najveći vrh je Sveti Ilija visok 785 metara. Ostali vrhovi su Velji vrh (712), Čisti vrh (616), Popova Glava (584) i Sveti Vid (440).

Vrmac je nastavak planine Lovćen. Poluostrvo Vrmac se nalazi između Kotorskog i Tivatskog zaliva. Prema zapadu, Vrmac se spušta ka prolazu Verige, širokom oko 300 m, koji ga odvaja od Devesinjskog poluostrva sa druge strane Boke kotorske. Poluostrvo je načinjeno od fliša podložnog eroziji i koji je kontrast obližnjem kraškom terenu. Strme padine otežavaju rast naselja. Vegetacijom Vrmca dominira makija.

vrmac tivat mikophotography 15vrmac tivat mikophotography 43Vrmac je u prošlosti je imao veliki strategijski značaj jer je upravo kroz Verige prolazila granica između Osmanskog carstva i Mletačke republike, pa tako i danas postoje tragovi fortifikacijskih objekata, podignutih radi odbrane granica.

Poluostrvo Vrmac je rijetko naseljeno. Na obalama su gradići Tivat, Kotor, Lepetani, Stoliv i Prčanj, a unutar poluostrva su sela Gornja i Donja Lastva. Kroz Vrmac je prokopan tunel, dugačak 1.637 metara koji povezuje Kotor sa Jadranskom magistralom i ostatkom Crne Gore.

vrmac tivat mikophotography 27vrmac tivat mikophotography 32vrmac 745x468Raj koji Vam pruža predivne staze za pješačenje kroz ljepote netaknute prirode, u kome Vaši koraci ostavljajući tragove lagano šume i stvaraju muziku kojoj ne možete odoljeti. Raj koji ponosno na svom dlanu čuva dva gradića Tivat i Kotor i otvara predivan pogled na njihovu dušu, a to su tivatski i kotorski zaliv. Osim očuvane prirode i brojnih biljnih vrsta Vrmac ukrašava i ljepota seoske arhitekture koja čuva tajnu nekadašnjih stanovnika Vrmca.

Očaravajuća ljepota Bokokotorskog zaliva, prirode i drevnih naselja- Risna, Kotora, Perasta, Tivta… More obrubljeno strmim planinama, zadire u kopno 28 km. Brda i planine, vode zaliva dijele na Hercegnovski, Tivatski, i Risansko-kotorski zaliv, povezane sa dva tjesnaca-Kumborski i Verige, gdje je zaliv najuži.

1024px Vrmac 1

Dakle, sa njega se može vidjeti na jednoj strani Kotor, grad hiljadugodišnje istorije, dio svjetske kulture i prirodne baštine, na drugoj Tivat, nov grad okrenut turizmu, kao i tivatski arhipelag koji čine poluostrvo Prevlaka i ostrva Sveti Marko i Gospa od Milosti.

Najviši vrhovi na Vrmcu su Sveti Ilija (785m) i Velji vrh (712m), a jedno od najljepših naselja je Gornji Stoliv, u kom dominira visoki zvonik crkve Sv. Ilije. Glavni pješački put prati pravac pružanja grebena i pogodan je za planinski biciklizam, a čitava mreža starih brdskih staza i puteva za pješačenje i planinarenje.

Iz Gornje Lastve pješači se “uz Medjicu”, do Bijelog pijeska. Otvaraju se sve širi vidici na Tivatski zaliv i preko Luštice na otvoreno more nastavlja se preko prevoja Vlaka, stazom niz padinu do Gornjeg Stoliva. Čim se predje prevoj, otvaraju se vidici na Kotorski zaliv i Perast sa dva ostrva. Iz Gornjeg Stoliva, staza je gotovo bez nagiba, a završava iznad tjesnaca Verige na koji se pruža prekrasan pogled. Od Veriga (Pečkovice) do naselja Veće Brdo, staza ide otvorenim prostorom, onda kroz šumu do zaseoka Orašje. Odatle se širokom putem par stotina metara pješači do Gornje Lastve.

 (http://www.tivat.travel)

Nemate pravo da postavite komentar