26
Fri, Apr

Planinarske ture

 

Pored već dobro poznatih staza koje vode do tri glavna i najatraktivnija vrha Komova, Vasojevićkog (2461m), Kučkog (2487m) i Ljevorečkog (2463m), u bližem ili širem reonu ove magične planine postoji još mnogo planinarskih staza koje su takođe uzbudljive i lijepe ali su nešto manje poznate ili su skroz nepoznate planinarima i turistima.

 

Pored već dobro poznatih staza koje vode do tri glavna i najatraktivnija vrha Komova, Vasojevićkog (2461m), Kučkog (2487m) i Ljevorečkog (2463m), u bližem ili širem reonu ove magične planine postoji još mnogo planinarskih staza koje su takođe uzbudljive i lijepe ali su nešto manje poznate ili su skroz nepoznate planinarima i turistima.

PENTAX K 5 07.07.15 12 59 43Jedna od tih staza je i kružna staza oko Komova, zadnjih godina sve poznatija ali turistički i dalje  još uvijek nevalorizovana.

PENTAX K 5 07.07.15 13 56 28

Staza oko Komova starija je priča od ove današnje planinarsko-rekreativne priče i zapravo ona je nekada bila svojevrsna pastirska transverzala koja je od davnina – dok god je stočarstvo bilo dominantan način života u našim selima a u katunima se odvijao intezivan život – povezivala crnogorska plemena Kuče, Bratonožiće i Vasojeviće i njihove brojne katune iznikle na komovskim lijepim visoravnima. Nju je utabao opanak i stada ovaca a ne gojzerica. Njome su se posjećivali kumovi i prijatelji, išlo se na sabore, trgovalo se ali i ratovalo. Prolazile su tuda i vojvode i paše, i hajduci i njihove harambaše. I straže. Visoravni oko Komova i Komovi vjekovima su bili poprište burnih istorijskih događaja i bogatog društvenog i katunskog života. Od svega toga danas su ostali samo brojni napušteni stanovi koji nijemo svjedoče o prošlosti, i još uvijek dovoljno očuvana priroda da i nadalje privlači avanturiste.

PENTAX K 5 07.07.15 14 52 53Staza polazi sa Štavne (1720m), mada ju je moguće početi i iz katuna Popovića (Carine, 1870m), Pričelja ili Ljubana, i u bilo kojem smjeru, svejedno. Međutim, zbog smještaja i najpogodnijeg prilaza Štavna je uobičajena varijanta.

PENTAX K 5 07.07.15 15 03 21Od Štavne staza se, pored Jankove vode, spušta  u dolinu Ljubaštice, nastale oticanjem velikog lednika iz ledničkog ležišta Međukomlja, a od korita rijeke kreće uspon kroz gustu šumu sve do travnatog Ljubana i ljubanskih katuna. Na Ljubanu, na lokaciji Bjelaga, prolazi se pored zagonetnih starih mramora koji odolijevaju zubu vremena i intrigiraju prolaznike i turiste. Sjećanje su na tragični događaj iz pretprošlog vijeka kada je vladala poprilična anarhija u ovim krajevima i kada su kojekakve hajdučke bande pljačkale stoku čobanima. Prema predanju, dva stočara čije kosti ostadoše vječno na Ljubanu, osvećena su sljedeće godine pri narednoj pohari istih moračkih hajduka.

PENTAX K 5 07.07.15 15 48 02Od Ljubana staza nastavlja prema Rogamskoj visoravni, zapadnom stranom Ljevorečkog i Kučkog Koma, kroz rogamski cirk, prolazeći pored izvorišta Crnje i najboljeg izvora pijaće vode na Komovina, Crnih izvora (Rogamsko vrelo). Izuzetno lijepa i atraktivna dionica sa fantastičnim pogledom na okomite litice ova dva komovska vrha. Od Crnih izvora nastavlja se pojačanim usponom, stranom podno Rogamskog vrha i početka Rogamske visoravni (2113m) koja se u pravcu sjevera proteže do Ljevorečkih rupa i predstavlja jako atraktivnu pješačku dionicu kojom se još dalje može doći i do Bara Kraljskih. Vrlo brzo se izlazi i na prevoj, Ćafu od Pričelja (2105m), odakle se mogu osvojiti Rogamski vrh (2303m) i Suvovrh (2211m). Sa ovog prevoja pruža se lijep pogled na Rogam i katun Pričelje (1810m), a sa druge strane na kompletan carinski cirk i okolne planine. Ovdje počinje i drugi dio rute.

PENTAX K 5 07.07.15 16 09 50Sa prevoja se vrlo brzo spuštamo u katun Popovića (1860m), nekada jedan od najvećih katuna na Carinama, a sada je prepun ostataka stočarskih klada (stanova). Svoju kladu nekada je ovdje imao i čuveni crnogorski vojvoda Marko Miljanov. U samom katunu jedna klada je pretvorena u planinarski dom otvorenog tipa u kojoj namjernik može prenoćiti ili se skloniti od nevrijemena, a u blizini se nalazi i izvor.

Od Carina nastavljamo istočnim padinama Vasojevićkog Koma, kroz Borovi pod sve do brda Varde na kojem su nekada bile vasojevićke stražarnice, a ispod njega je smješten nekadašnji istoimeni katun u kome su boravili stočari iz sela Japan. Ova dionica prolazi kroz veliku divljinu a dobar dio vremena pogled vuče na prelijepe pogranične planine i na divlju dolinu Mojanske rijeke.

PENTAX K 5 07.07.15 16 56 24

PENTAX K 5 07.07.15 17 07 18Od Varde (1727m) slijedi završni lagani dio kroz bukovu šumu (Mačak) u kojoj postoji više izvora, a onda se napokon poslije ove cjelodnevne avanture izlazi na Štavnu gdje se možemo lijepo, u ljetnje predvečerje opustiti u Eko katunu Štavna uživajući u božanstvenoj tradicionalnoj crnogorskoj kuhinji.

Kružna ruta oko Komova je obavezna pješačka destinacija za sve zaljubljenike u Komove i one koji tek upoznaju ovu planinu, koju pjesnici nazvaše carem među planinama. Mogu je proći svi oni koji imaju kondicije za dugotrajno pješačenje ali staza je bezbjedna i ako se držite osnovnih planinarskih pravila nema nikakve opasnosti.

(Pedalaj.me)

Nemate pravo da postavite komentar