21
Fri, Jun

Planinarenje

Everest je ugrožen od slave, ličnih ambicija, profita, vjerskog rivalstva i nacionalnog ponosa. Vrijeme je da mu se vrati svetost.

Everest je ugrožen od slave, ličnih ambicija, profita, vjerskog rivalstva i nacionalnog ponosa. Vrijeme je da mu se vrati svetost.

everestkampa na everestuOna posjeduje alegorijsku auru za mene, i ponudio je više od pukog sportskog ili patriotskog smisla - za mene je to oduvijek bila duboka i nedefinisana tajna. Pipci turizma stigli su i u najudaljenije zapadne doline Nepala, deponovali svoje agente u baznom logoru Everesta, a za debelu nadoknadu, čak i pratili svoje stotine svojih mušterija do tog krajnjeg uspona, deponujući smeće u prolazu Everest je odavno postao turističko stjecište planinara koji često i nemaju nužnu spremnost da bi bez veće pratnje uspjeli popeti vrh. Entuzijasti u redovima dugačkim, i do 150 njih, zbijeni jedan iza drugog, na 8 000 mnv, predtsavlja šokantan prizor sve većeg akcentovanja Everesta na zaradu, mjesto na individualni kontakt sa prirodom.

"Zato što je tamo", rekao je George Leigh Mallori, kao odgovor na pitanje zašto želi da se popne na Mont Everest, još 1920. "Tako da mogu da kažem da sam to uradio", je bio masovni odgovor. Tako da sam počela sam da osjećam neku vrstu sažaljenja za Mount Everest. Podsjetio me je na neke veličanstvene divlje zvijeri, dotjerana za cirkuski šou ili TV emisiju. Planina je svojim moćnim prisustvom uzvratila početkom ljeta 2015. godine, u 62. godini mog poznanstva sa njom, bez presedana zemljotres pogodio je Nepal i izazvao lavinu koaj je surovo pomela padine Everesta. Bazni kamp pod šatorima je zbrisan i mnogo je ljudi ubijeno.

grupe turizam na Everestukampa na everestuŠerpasi, planinu nazivaju Chomolungma, u prevodu Boginja Majka Svijeta (Goddess Mother of the World), a kada je Tenzing dostigao vrh, zakopao je u snijegu keksa, slatkiša i čokolade u slavu tog božanstva. Zar nije vrijeme, sada se pitam, za samu Chomolungma da bude priznata, ne samo kao svjetska baština, već kao univerzalno priznato Mjesto Svetosti, ostavljeno sam tamo u svom vječnom veličanstva, udaljeno od granice sa svim ljudskim bićima, kakose  nikada ponovo ne bi narušilo nečijom slavom ili žudnjom za profitom. To bi moglo stajati u tihom spomenu svim ljudima Nepala koji su izgubili svoje živote u tragediji 2015. godine.

Jan Moris je velška autorica, historičarka i putopisac. Godine 1953., kada je imala 26 godina, poslata je od  Times-a da izvjesti o prvom usponu na Everest Edmund Hilarijeve ekspedicije. Njen izvještaj o usponu Hilarija i njegovog šerpasa Norgay Tenzinga, došao je u Britaniju na Dan Krunisanja, i proširio se svijetom kao lavina.

penjanje everestaredovi na everestusmece na everestuturizam na everestujan morris i prvi planinari Everesta

Nemate pravo da postavite komentar