31
Fri, Mar

Herbarijum

Rastavić, lat. naziv equisetum arvense,  je biljka iz porodice korova koja raste po vlažnim livadama, njivama i ritovima.

Rastavić, lat. naziv equisetum arvense,  je biljka iz porodice korova koja raste po vlažnim livadama, njivama i ritovima.

rastavic caj naj www.putokaz.meŽilava i otporna biljka može da naraste do 40cm i izgledom podsjeća na malu jelku. U narodu je poznata još i kao preslica, poljska preslica, njivska preslica, konjogriz, barska metvica, konjorep i dr.

Rastavić je nadaleko poznata biljka po svojim ljekovitim svojstvima. U ljekovite svrhe koriste se samo granate stabljike. Kod rastavića listovi su vrhom okrenuti na gore i samo kao takva se može koristiti u iste.

Nije samo prirodan lijek, zbog visokog procenta silicijuma dobro je sredstvo za pranje posuđa, peskarenje i poliranje, a koriste je i za čišćenje arheoloških iskopina! Rastavić sadrži visokovrijedne silicijumske kombinacije, mangan, kalcijum, gvožđe, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitične kisjeline koje nijedna druga biljka ne može apsorbovati iz zemlje! rastavic www.putokaz.me

Rastavić je rijetka biljka za koju se može reći da liječi skoro sve bolesti!

Rimski ljekar Galen prepoznao je u rastaviću prirodni lijek za bolesti mokraćnih puteva (bešike i bubrega), tuberkuloze, čira na želucu i artritisa. Kineska medicina ga preporučuje kao sredstvo za suzbijanje groznice, gripa, dizenterije, hemoroida, infekcije oka (konjunktivitisa) i kao lijek protiv nekih bolesti rožnjace.

Američka medicina ga koristi u borbi protiv kancera! Biljka rastavić se koristi i za liječenje anemije (malokrvnosti). Najčešća primjena mu je u terapiji svih bubrežnih bolesti, i kao diuretik je poznat od davnina. Pomaže kod problema sa varenjem i neredovnim pražnjenjem crijeva i tegobama kao sto je tvrda stolica, takodje uspješno liječi ženske tegobe. Zaustavlja krvarenje i ubrzava zarastanje. Poznata je i kao prirodno sredstvo za podmlađivanje i uljepšavaje kože, jača nokte i korijen kose, pomaže i kod alopecije (opadanja kose). Važno je napomenuti da se rastavić upotrebljava i u veterinarstvu za posipanja rana i čireva kod životinja.

Iz pročitanog možete zaključiti da rastavić ima sveopštu primjenu u narodnoj kao i u modernoj medicini, što je nebrojeno puta i naučno dokazano! U narodnoj primjeni najčesće se koristi kao čaj.


Čaj od rastavića (za izbacivanje tečnosti)
Kašičicu do dvije usitnjenih i osušenih listova rastavića potopite sa šoljom hladne vode i zagrijte do ključanja. Iscijedite čaj. Možete ga piti kao topao ili hladan napitak, 2 - 3 puta dnevno poslije jela.


rastavic caj www.putokaz.meSok za jake kosti
Cijedite 10 kašika svježih listova rastavića dok ne dobijete sok. Svako jutro, prije jela, uzimajte po pola kašičice soka.


Obloga protiv bolova
Stavite dvije kašike usitnjenih suvih listova rastavića u cjediljku, držite je iznad posude s kipućom vodom. Kada rastavić omekša, umotajte ga u pamučnu oblogu i stavite na bolno mjesto.

 Redakcija PUTOKAZ-a