12
Fri, Apr

Herbarijum

Šljiva je drvo iz familije ruža (Rosaceae). Pod šljivom se uobičajeno podrazumijevaju sorte domaće šljive (Prunus domestica L.), koje su brojne.

Šljiva je drvo iz familije ruža (Rosaceae). Pod šljivom se uobičajeno podrazumijevaju sorte domaće šljive (Prunus domestica L.), koje su brojne.

 

ljiva

Većinu sorti čovjek koristi u ishrani, u vidu voća, a poneke koristi i zbog drveta. Širom Evrope od plodova ovog drveta spravlja se alkoholni napitak – „šljivovica“.

RASPROSTRANJENOST I KATEORIJEsljiva2

U svijetu se uzgaja čak oko 2000 vrsta šljiva. Generalno se svrstavaju u šest kategorija - japanske, američke, „damson“, orijentalne, „divlje“ i evropske - baštenske. Šljive koje se uzgajaju u našim krajevima uglavnom spadaju u posljednju navedenu grupu, mada ima izuzetaka. Variraju veličina, oblik i boja ploda: najčešće su okrugle, ali ponekad su i ovalne ili srcolike. Boja ima najrazličitijih, kožica šljive može biti: crvena, roze, plavocrna, zelena, žuta.. a njeno „meso“ - žuto, zeleno, roze ili narandžasto.     

sljiva 3 UZGOJ ŠLJIVE

Šljiva traži duboko, rastresito i plodno zemljište za svoj uspješan razvoj. Najbolja su slabokisjelna zemljišta, gdje se PH kreće od 6,5 do 7. Šljiva ima veće zahtjeve za azotom i kaliumom, a nešto manje za fosforom.
Šljiva podnosi mrazeve i do -30 stepeni. Područja sa smanjenom relativnom vlažnošću i čestim prodorima toplih talasa u januaru, ili sa čestom pojavom slane i poznih mrazeva u cvjetanju - nijesu pogodna za gajenje šljive.
Najpoznatije štetočine šljive su: „štitasta vaš“, „šljivina osa“, „šljivina lisna vaš“, „šljivin savijač“, „šljivin crveni pregalj“ ili „grinja“.
Najpoznatije bolesti šljive su: „šarka“ (neizlečiva virusna bolest zbog koje se obavezno krče voćnjaci pod zarazom), zatim „monilija“, „rđa“, „plamenjača“, „rogač“, itd.sljiva 4

HRANLJIVOST

Šljive je najbolje i najzdravije jesti svježe. Ukoliko su bile u frižideru, ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi prije konzumiranja, tako će imati maksimum svoje sočnosti i slatkoće.


Što se hranljive vrijednosti šljive tiče, najvažniji je podatak da obiluje antioksidantima, što je dokazano u raznim istraživanjima. Sadrži i vitamin C, koji pomaže boljoj apsorbciji gvožđa u organizmu. Takođe, ovaj vitamin pomaže i u smanjenju rizika od srčanih bolesti, šloga i nekih vrsta kancera. Šljiva sadrži i vitamin A u obliku beta-karotina, potom vitamin B2 i vlakna.  Plod šljiva bogat je kalijumom, pa snižava krvni pritisak. Vitamini, enzimi i biljni hormoni imaju značajnu zaštitnu, dijetetsku i terapeutsku vrijednost.

Redakcija PUTOKAZ-a

Nemate pravo da postavite komentar