27
Sat, Nov

Herbarijum

U nizu postojećih hibridnih voćki, ona koju je stvorio kipar sa Sveučilišta Syracuse, Sam Van Aken, pod imenom “stablo s 40 vrsta plodova”, doista zaslužuje posebnu pažnju.

U nizu postojećih hibridnih voćki, ona koju je stvorio kipar sa Sveučilišta Syracuse, Sam Van Aken, pod imenom “stablo s 40 vrsta plodova”, doista zaslužuje posebnu pažnju.

drvo s puno voc487kiVećinu godine stablo izgleda uobičajeno, ali u proljeće se pojavljuje cvijeće u čitavom nizu ružičastih, grimiznih i bijelih tonova. Zatim, od aprila do novembra, rađa 40 različitih vrsta koštuničavog voća, uključujući bademe, marelice, trešnje, nektarine, šljive i breskve.

Do ovog uspjehadospio je zajedničkim kalemljenjem nekoliko različitih vrsta voća, uključujući domicilno, naslijeđeno i antikno voće, od kojeg su neki primjerci stariji od 100 godina.

Drvo koje rađa 40 rzaličitih voćki 1000x0Njegov glavni izvor bio je voćnjak na Državnoj poljoprivrednoj eksperimentalnoj stanici New York koji je unajmio kad je čuo da će biti porušen. Nakon što bi tokom određenog vremena cvjetalo 250 različitih, međusobno povezanih vrsta, on bi svaku nakalemio na korijensku strukturu jednog stabla. Kad bi njegovo “radno stablo” dostiglo starost od oko 2 godine, on bi na stablo unio još varijanti u obliku odvojenih grana, tehnikom koju zovemo “čip – cijepljenje”. Grančica koja na sebi nosi pupoljak umetne se u rez na “radnom stablu” i učvrsti se. Nakon što preko zime rez zacijeli, grana postaje tek jedna normalna, obična grana na stablu koja se podrezuje kao što je uobičajeno.

Do sad je posađeno 16 “stabala s 40 vrsta plodova” i svako je staro oko 5 godina. Izabrao je koštuničavo voće jer je ono razvilo mnoštvo varijacija koji su međusobno kompatibilne

“Kalemljenjem različitihh vrsta određenim vremenskim redoslijedom, mogu doslovno oblikovati način na koji će cvjetati određeno stablo. Ljudi koji imaju ovakva stabla, rekli su mi da im ono daje savršenu količinu i raznolik izbor voća”, rekao je Aken.


https://www.youtube.com/watch?v=ik3l4U_17bI