20
Sat, Apr

Herbarijum

O svim kvaliteteima koje kokosovo ulje posjeduje, izlišno je govoriti.

O svim kvaliteteima koje kokosovo ulje posjeduje, izlišno je govoriti.

KokosNjegova upotreba postala je toliko široka, da se više i ne koristi toliko u prehrani, kao namirnica, već sve više za njegu kose, kože i noktiju. 

Jedno od najviše korišćenih ulja u ishrani i kozmetologiji jeste upravo kokosovo ulje. Posebno se ovaj podatak odnosi na nerafinisano, hladno cijeđeno kokosovo ulje, ulje bez štetnih, trans masti, koje je idealno kako za pečenje, tako i za prženje, ali i kao dodatak brojnim hladnim jelima. Veoma brzo se pretvara u energiju i sprečava taloženje holesterola i masti na krvnim sudovima.

 Sa druge strane, kao što smo već i pomenuli, ovo ulje idealno je i za upotrebu u frizerskim salonima, zatim za masaže, za njegu ispucale, oštećene kože, kose i noktiju, kojima fali vitaminska potpora. 

Prije svega, odlično je za kosu, tj. za njegu vlasi, ali i tjemena, kao i protiv suvih i ispucalih krajeva. Takođe, kokosovo ulje svojim antimikrobnim dejstvom idealno djeluje protiv peruti, a dame koje žele dužu kosu mogu ga nanositi na tjeme nekoliko nedjelja i veoma brzo uočiće rezultate.

Bilo da se unosi per os ili se utrljava u kožu, kokosovo ulje djeluje kao prirodni antioksidans za vaš organizam, te tako smanjuje stvaranje bora i starenje kože. Kožu čini mekšom, baršunastijom i glatkom, hidrira je i oporavlja. 
Takođe, smatra se da može pomoći i u rješavanju  upalnih procesa ili pak kod pojave iritacija na koži. 

Kokosovo ulje možete koristiti samo ili u kombinaciji sa brojnim drugim namirnicama. Ova konstatacija se odnosi što na ulje koje se uzima putem hrane, što na ulje koje koristite za spoljnu upotrebu. 
Tako, na primjer, od kokosovog ulja, pomorandže i šećera možete napraviti idealan piling za tijelo, dok kombinovanjem kokosovog i čičkovog ulja dobijate kvalitetno pakovanje za kosu. Evo nekih recepata.

Kokosovo ulje

Piling za tijelo

Potrebni sastojci: kokosovo ulje, jedna narandža, smeđi, žuti ili bijeli šećer.

Priprema: U teglicu kašikom sipajte 1/3 od zapremine kokosovog ulja. Narandžu dobro operite i obrišite, pa izrendajte koru na najsitnije rende i sipajte preko kokosovog ulja. 
U zavisnosti kakvu granulaciju kod pilinga preferirate, stavite smeđi, žuti ili bijeli šećer ili pomiješajte dvije, a može i sve tri vrste šećera.  

Šećer treba da zauzima 1/3 zapremine teglice. Do vrha napunite teglicu kokosovim uljem i zatvorite je sa ili bez miješanja sadržaja. Što teglicu duže čuvate, eterična ulja iz narandže učiniće da se prilikom pilinga osjećate kao da ste na nekoj egzotičnoj plaži…

Maska za kosu   

Potrebni sastojci: kokosovo ulje

Primjena: Uveče pred spavanje kožu glave i cijelu dužinu kose izmasirajte kokosovim uljem pa navucite kapu za tuširanje ili plastičnu kesu. Preko jastuka stavite peškir da biste bili sigurni da na jastučnici neće ostati masni tragovi. Ujutru operite kosu kao i obično.

Još jedan savjet za kosu: Ako su vam vrhovi ili cijela kosa suvi, poželjno je da na dio tek osušene kose koji je oštećen (ispucali vrhovi i sl.) nanesete malu količinu kokosovog ulja koje ste prethodno zagrijali između dlanova.

Kokosovo ulje pomaže u borbi protiv peruti, jača kosu, ubrzava njen rast i čini je zdravijom.

Sredstvo za skidanje šminke

Potrebni sastojci: AD uljane kapi, kokosovo ulje

Priprema: U plićoj teglici pomiješati AD kapi i kokosovo ulje koje ste prethodno ugrijali na sobnoj temperaturi u posudi sa toplom vodom (nikako na ringli!) u razmjeri 1:5, promiješati i sredstvo za skidanje šminke je gotovo.

Primjena: Prilikom skidanja šminke, prstom ili tuferom nanijeti na lice, pa onda pokupiti vaticom. Vitamin A djeluje na različite funkcije u ljudskom organizmu, a posebno je u ovu svrhu značajno njegovo regenerativno dejstvo.

Kokosovo ulje1Melem za tijelo/nokte

Onima koji imaju izrazito suvu kožu tokom cijele godine ili samo u jeku sezone grijanja, prijaće da tijelo namažu tanjim slojem kokosovog ulja, naročito pred spavanje.

Takođe, ako imate problema sa zanokticama, samo utrljajte ulje pred spavanje i eventualno navucite rukavice za jednokratnu upotrebu, i ujutru će vas ruke dočekati preporođene.

Kokosovo ulje kao...

Noćna krema

Nakon uklanjanja šminke, nježno utrljajte malo kokosovog ulja na područje  oko očiju. Korištenje kokosovog ulja kao noćne kreme rezultiraće mekom i svježom kožom svakog jutra. Ovo čudesno ulje može spriječiti bore i smanjiti natečenost očiju.

Krema za brijanje

Umjesto krema za brijanje iz drogerije, pokušajte prirodniji pristup s kokosovim uljem. Navlažite područje, primjenite kokosovo ulje  i depilirajte kao i obično. Kokosovo ulje pomaže brijaču da lakše klizi preko kože i pri tome joj pruža svu potrebnu hidrataciju.

Masažno ulje

Teško je ne osjećati se opušteno kad osjetite miris kokosa. Imajući to na umu, koristite kokosovo ulje kao ulje za masažu i neka vas opuštajući mirisi odvedu neke lijepe tople krajeve.

Maska za lice

Pomiješajte med i kokosovo ulje u jednakom omjeru. Nanesite na lice i nakon 10 minuta isperite toplom vodom. Ova maska će smanjiti akne, a koža će biti sjajna i čista.
Serum za rast trepavica

Pomiješajte kokosovo i ricinusovo ulje, tako da u očišćenu staru tubu od maskare stavite 2/3 ricinusovog i 1/3 kokosovog ulja. Smjesom mažite trepavice.

 

Nemate pravo da postavite komentar