25
Thu, Apr

Herbarijum

 

Za čuvarkuću se kaže da čuva kuću od groma i bolesti te da je svako domaćinstvo mora imati.

 

Za čuvarkuću se kaže da čuva kuću od groma i bolesti te da je svako domaćinstvo mora imati.

66659488Mesnatih listova poput aloje iz kojih se dobija ljekoviti sok, našla je primenu u tradicionalnoj medicini kod liječenja brojnih bolesti. U kombinaciji sa medom dobijamo moćan lijek koji se primenjuje kod mioma i cista na jajnicima i dojkama.

Engleski naziv za čuvarkuću (Houseleek) znači da ona uvijek živi na krovu, što i odražava gde se ova biljka uglavnom mogla naći u prošlosti. Velšani su bili sujevjerni, ukoliko se imala čuvarkuća na krovu, oni su želeli da ostane tamo, jer se verovalo da će uslijediti loša sreća ili možda smrt člana porodice ukoliko se ukloni. Čuvarkuća štiti kuću od požara i udara groma i drži članove domaćinstva sigurnim i prosperitetnim. Takođe se vjerovalo da štiti domaćinstva od vradžbina. Međutim, čuvarkuća može bezbjedno da se presadi na peskovitoj podlozi (ovoj biljci ne treba puno zemljišta i može da izdrži suše) pa da se koristi za ubode, jer ima izvanredna antiinflamatorna svojstva i za ublažavanje bola od ujeda insekata praktično odmah. Možda mislite da je čudno da može da raste na krovovima, ali u Velsu ljudi u udaljenim ruralnim područjima imaju “krovne” bašte.

Istorija korišćenja čuvarkuce

Sveti rimski car Karlo Veliki naredio je svojim podanicima da posade čuvarkuću na krovovima, po svoj prilici da bi se zaštititili od udara groma kao što se vjerovalo u davna vremena. Neki od naziva čuvarkuće vezuju se za Jupiterovu bradu (jer je veliki broj cvetova navodno ličio na bradu Jupitera). U nemačkom jeziku je nazivaju Donnersoart (Grom brada).

Čuvarkuća je poreklom iz centralne i južne Evrope i grčkih ostrva. Vjeruje se da su u Evropi uvedene za medicinsko korišćenje od strane Rimljana. Cvjetovi nemaju miris, ali ih pčele i leptiri vole. Botaničar Linnea pominje da su u 17. vijeku Šveđani sadili čuvarkuću na svojim krovovima jer je omogućavala da se sačuva materijal od kojeg su pravljene kuće. Dioscorides kaže da čuvarkuća treba da se koristi za slab vid i upaljene oči. Sok od biljke takođe smiruje crvenilo u očima. Plinije je vjerovao da ako se sok uzme oralno može izliječiti nesanicu.

Savremena medicinska istraživanja su pokazala da čuvarkuća sadrži ugljene hidrate, izolimunsku kisjelinu, limunsku kisjelinu, jabučnu kisjelinu, slobodne aminokisjeline (asparagin), fenole, flavonoida. Flavonoidi doprinose anti-inflamatornim svojstvima čuvarkuće. Dakle, još jednom su moderni naučnici samo potvrdili ono što je drevnoj medicini i seljacima bilo poznato vjekovima.

csm cuvarkuca 19dda8e569

Kako koristiti čuvarkuću u liječenju, ljekovita svojstva?

Listovi čuvarkuće nalaze primenu u lečenu brojnih bolesti. Za potrebe leka bere se od marta do oktobra, a ako je u saksijama, onda se može brati tokom čitave godine. Tradicionalna medicina je korisiti u lečenju upale sluzokože, bola u uhu, kod lečenja gripa, glavobolje, jačanje imuniteta, lečenja mioma i cista na ženskim polnim organima. U nastavku slede provjereni tradicionalni recepti koji su mnogima pomogli.

 

  • Čaj od listova čuvarkuće

Za ovaj čaj potrebno je sljedeće:

2 dl tople vode

   Rezano lišće čuvarkuće

Priprema:

Stavite listove u posudu i prelijte ih toplom vodom. Ostavite da stoji 2 sata.Onda ga procediti i piti četvrtinu šolje pre obroka, 3 do 4 puta dnevno.

Ovaj čaj je veoma koristan za proliv, menstrualni bol kao i kod problema sa zelucem.

  • Lijek za policistične jajnike, eserihiju koli i jačanje imuniteta

Picture0016

Kombinacija čuvarkuće i meda se posebno preporučuje ženama kod problema sa policističnim jajnicima ali između ostalog i protiv crevnih parazita, raka materice kao i upalnih procesa u tijelu.

Za ovaj jednostavan a veoma lekovit recept potrebno je sledeće:

300 grama listova čuvarkuće

300 grama meda (najbolje kestenovog)

Ubrane listove čuvarkuće samleti u blender i izmešati sa medom u staklenoj tegli. Ostaviti smesu da stoji u frižideru 7 dana, uz povremeno mešanje. Ovaj napitak uzimati svakog dana, 3 puta dnevno po kašiku. Proces konzumiranja može trajati i nekoliko meseci , ali ciste posle ovog perioda uglavnom nestaju. U praksi se kombinacija pokazala veoma efikasnom kod svih cisti u ženskom organizmu.

 

  • Lijek za hemoroide

Za ovaj lkijek potrebno je pripremiti:

300 grama izmrvljenog lišća čuvarkuće

750 grama livadskog meda

1 limun

Stavite oljušten limun u vodu i dodati kašičicu sode bikarbone. Ostaviti da stoji 1 sat. Zatim operite limun i isjecite ga na kriške. Uzmite kriške limuna i lišće čuvarkuće, prvo ih sameljite zajedno i onda ispustite kroz gazu. U soku dodati med i mješati sa drvenom kašikom. Držite smjesu u frižideru. Uzmite 1 kašičica ujutru pre obroka. Koristite ovaj lijek mjesec i po dana.

  • Lek za uho

cuvarkuca 1395397961 30658Čuvarkuća je dobro poznati lijek za bol u uhu. Sok iz lišća čisti uho uklanjajući višak ceruma. Potrebno je nakapti nekliko kapljica soka i bol će se brzo smanjiti. Ostavite malo da stoji a zatim se okrenite na drugu stranu da bi sok iscurio iz uha.

  • Melem od čuvarkuće

Za pripremu melema potrebno je sljedeće:

Šaka sitno seckanog lišća čuvarkuće

  • Masti

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke u jednoj šepri. Stavite na šporetu, na niskoj temperaturi, tako da se mast topi (ne kuvajte!). Ostavite da se hladi 12 sati. Nakon toga, lagano zagrejte smješu da ponovo postane tečnost, ocijedite i prikupite u teglu. Skladištiti u frižideru.

Mast čuvarkuće može pomogne u lečenju rana koje su izazvane uticaje, gnojnih rana kojim a treba dugo da zarastu, kod otoka, pega na koži, ujeda insekata i fistula.

  • Lijek za kurije oči

Kurije oči mogu biti veoma nezgodan problem koji otežava hodanje. Kao narodni lijek preporučuje se stavljanje jednog lista čuvarkuće na problematično mjesto koje se zatim pričvrsti flasterom. Listići se menjaju dva puta dnevno i nakon nedjelju dana problem će nestati.

  • Sok kao tonik za lice

Za pripremu tonika potrebno je isjeckajti jednu „glavicu“ čuvarkuće od koje ćete iscijediti sok. Zatim sok nanesite na lice i ostavite da djeluje sat vremena. Nakon tretmana koža postaje elastičnija, čistija a akne i ranice nestaju. Sok se može korisiti svakog dana.

 

 

Nemate pravo da postavite komentar