14
Fri, Jun

Gadžeti

Nakon velikog uspjeha GoPro-a, kompanije za proizvodnju akcionih kamera, veliki broj tehnoloških giganata krenuo je u proizvodnju istih videći svoju šansu na ovom tržištu.

Nakon velikog uspjeha GoPro-a, kompanije za proizvodnju akcionih kamera, veliki broj tehnoloških giganata krenuo je u proizvodnju istih videći svoju šansu na ovom tržištu.

yi action camera h

Xiaomi Yi Unboxing 26

Ali GoPro kamere nijesu imale većeg rivala dosada, barem kada su u pitanju modeli vrhunskih performansi. U ponedjeljak je kineska kompanija za proizvodnju pametnih telefona Xiaomi predstavila svoju novu akcionu kameru, jednostavno nazvanu Yi, koja na papiru zasjenjuje čak i GoPro Hero-a, kako cijenom, tako i performansama!

Iako košta svega 64 dolara, svojim karakteristikama se pozicionira u srednjoj, pa čak i u visokoj klasi akcionih kamera! Yi snima u Full HD-u, tj u rezoluciji 1080p sa 60 frejmova u sekundi, dok popularna GoPro Hero kamera snima u istoj rezoluciji ali sa upola manje frejmova u sekundi! Yi u sebi smješta Sony-jev senzor od 16 megapiksela, kao i memoriju od 64 gigabajta (ugrađenu).

Yi action camera

Kao i GoPro kamere, Yi će imati i sve prateće dodatke, sa kojima ćete ga lako pričvrstiti za kacigu, snimati pod vodom ili upravljati kamerom pomoću Bluetooth-a ili WiFi-a. Nažalost, za sada je dostupna samo u Kini, u Evropi će se pojaviti za koji mjesec.

I da budemo jasni : ljepši i skuplji modeli kamera iz porodice GoPro (kao npr. Hero 4) lako nadmašuju karakteristike i performanse kineskog modela. GoPro je i dalje vodeća kompanija na ovom mladom tržištu, čiji modeli zadovoljavaju i najzahtjevnije kupce. Ali, ako uzmemo u obzir da ostali proizvođači koriste iste, ili čak jeftinije djelove za svoje kamera od onih koji se ugrađuju u model Yi, pritom prodavajući ih i za nekoliko puta veće cijene, onda možemo zaključiti da je kupovina ove kamere pametan izbor!

Redakcija PUTOKAZ-a

Nemate pravo da postavite komentar