21
Sat, May

Aktuelno

Naučnici se već godinama pitaju da li bi tamna udubljenja na Mjesecu zapravo mogla biti ulazi u ogromne pećine koje je davno napravila lava koja se odlivala.

Naučnici se već godinama pitaju da li bi tamna udubljenja na Mjesecu zapravo mogla biti ulazi u ogromne pećine koje je davno napravila lava koja se odlivala.

 

gththrfdrgdNaučnici iz Japana i SAD došli su do novog dokaza koji potvrđuje ove pretpostavke, što je dobra vijest za one koji traže pogodno i sigurno mjesto za život na Mjesecu.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Geophysical Research Letters pokazalo je da nekoliko otkrivenih tunela u blizini Marijus Hilsa mogu da se iskoriste za naučno ispitivanje sastava Mjeseca, ali i da služe kao potencijalno sklonište ljudima.

Bez sumnje, ove jame bi bile savršene za koloniste, piše Gizmodo.

kolonija mjesec09052014

Unutar dubokih rupa, ljudi bi bili zaštićeni od štetnih sunčevih zraka, varijacije temperature, ali i drugih opasnosti. Kako mjesec nema atmosferu, ova instant skloništa su idealna, dodaje se.

Kako su u pitanju vulkanske cijevi koje se nalaze u vulkanskim lunarnim morima, ove formacije su nosile lavu do površine. Materijal je sabijan i kako se hladio, stvorile su se praznine.

Naučnici JAXA-e su analizirali podatke sa letjelice Selen, napravljene da proučava Mjesec i njegovu geološku istoriju.

Na osnovu rezultata nove studije, ovaj instrument se pokazao kao dobar u detektovanju lunarnih lava cijevi. Uz pomoć sondi, naučnici su u ovim jamama uspjeli da primjete prepoznatljiv eho obrazac.

Osim što su uspjeli da dokažuju postojanje tunela, tim naučnika je došao i do saznanja koliko su jame duboke i široke, a riječ je o najmanje kilometru i u visini i u širini.