20
Sat, Apr

Aktuelno

 

Partnerne zelene površine na gradskoj rivi Pine su nedavno dobile novo ruho.

 

Partnerne zelene površine na gradskoj rivi Pine su nedavno dobile novo ruho.

tanja zelenilo 1000x555Umjesto jednogodišnjeg cvijeća čiji je životni ciklus završen, zasadjeno je 2.500 dvogodišnjih biljaka – viola, koje čine tivatsko šetalište prepoznatljim. Dodatni šarm Pinama doprinose i 43 mlade Cikas palme zasadjene prošle godine u posudama i na travnjaku šetališta od kojih je 31, zajedno sa posudama, finansirala Opština.

Tokom poslogodišnjih ekstremnih hladnoća ove palme su bile oštećene, ali pravovremenom i adekvatnom njegom i prehranjivnjem radnika službe Zelenilo, vratile su svoju živost i prvobitni izgled. Odabir tzv. kraljevskih palmi u Tivtu je važno ne samo iz estetskog razloga već i zbog toga što su one otporne na štetočinu, Palmin surlaš, koja je desetkovala Feniks palme duž Primorja kao i u našem gradu, objašnjava Tanja Krstović, inženjerka hortikulture.


Pored redovnih mjera održavanja karakterističnih za ovu sezonu ne samo u uskom gradskom jezgru, već i na potezu od Lepetana do aerodroma, u Velikom gradskom parku, na zelenim površinama sva tri gradska groblja i ispred kapele, služba Zelenila će narednih dana imati još aktivnosti. Obaviće sadnju još 1.500 viola, dopuniće zeleni pojas u ulici Druge dalmatinske pored Pošte, a radiće i na redovnom osvježivanju biljaka u ukrasnim posudama ispred zgrade Opštine na Trgu magnolija, koje djeca u igri oštećuju i uništavaju.

 

Nemate pravo da postavite komentar