20
Sat, Apr

Aktuelno

 

Parlament je verifikovao Pariski sporazum, kojim Crna Gora potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama.

 

Parlament je verifikovao Pariski sporazum, kojim Crna Gora potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama.

Skupština je usvojila Zakon o potvrđivanju Pariskog sporazuma, za koji su glasali svi prisutni poslanici, njih 41.

"Potvrđivanjem Pariskog sporazuma Crna Gora učvršćuje svoj put ka učlanjenju u Evropsku uniju (EU) i potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama“, rekao je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

On je rekao da je tu obavezu preuzelo 197 zemalja potpisnica konvencije.

Radulović je podsjetio da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović potpisao 22. aprila prošle godine Pariski sporazum na svečanosti u organizaciji Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna, u Njujorku.

Ministar je naveo da se Crna Gora time založila da će smanjiti emisiju GHG (stabilizaciju gasova sa efektom staklene bašte) za najmanje 1.572 kilotona, na nivo od 3.667 kilotona ili manje.

"Ovaj cilj je definisan Nacionalnom strategijom o klimatskim promjenama do 2030. godine i realizovaće se kroz razvoj industrijske tehnologije, povećanjem udjela iz obnovljivih izvora energije, opšte povećanje energetske efikasnosti, kao i modernizaciju energetskog sektora“, kazao je Radulović. 

On je saopštio da je Ministarstvo, u cilju ratifikacije, uradilo analizu o načinu i troškovima sprovođenja Pariskog sporazuma, koja pruža projekciju vrijednosti planiranih aktivnosti i kapitalnih i operativnih troškova za sprovođenje integracionih aktivnosti i iznos sredstava koji je potrebno obezbijediti iz državnog budžeta i od privatnog sektora.

Kako se navodi u usvojenom zakonu, imajući u vidu da je pitanje klimatskih promjena relativno nova tematika za Crnu Goru, bitno je istaći benefite potvrđivanjem tog dokumenta.

Najznačajniji benefiti uključuju stvaranja klimatski otpornog i niskokarbonskog društva i mogućnost pomoći od razvijenih zemalja u pogledu finansiranja projekata i prenosa tehnologije.

Vijesti

Nemate pravo da postavite komentar