21
Sat, May

Aktuelno

 

Potvrđivanje Pariskog sporazuma otvara prostor za preispitivanje planova za ekonomski razvoj Crne Gore, posebno kontroverznih projekata koji podrazumijevaju dalju devastaciju prostora i ugrožavanje životne sredine i zdravlja ljudi, ocijenjeno je iz Ekološkog pokreta Ozon.

 

Potvrđivanje Pariskog sporazuma otvara prostor za preispitivanje planova za ekonomski razvoj Crne Gore, posebno kontroverznih projekata koji podrazumijevaju dalju devastaciju prostora i ugrožavanje životne sredine i zdravlja ljudi, ocijenjeno je iz Ekološkog pokreta Ozon.

Sa akcije NVO Ozon na Krupcu FOTO Z.Sapuric 01Parlament je danas glasovima 41 poslanika usvojio Zakon o potvrđivanju Pariskog sporazuma, kojim Crna Gora potvrđuje obavezu zajedničke borbe protiv negativnog uticaja klimatskih promjena sa ostalim zemljama potpisnicama i, kako je ocijenjeno, učvršćuje svoj put ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Usvajanjem Zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma kojeg su danas na Cetinju donijeli poslanici Skupštine Crne Gore, otvorio se prostor za preispitivanje planova za ekonomski razvoj naše zemlje, posebno onih kontroverznih projekata koji podrazumijevaju dalju devastaciju prostora i ugrožavanje životne sredine i zdravlja ljudi“, rekao je direktor Ozona, Aleksandar Perović, agenciji MINA.

Kako je naveo, ovdje nije samo riječ o emisijama štetnih gasova i ublažavanju posledica globalnog otopljavanja, odnosno kontrolisanom porastu klime.

"Već je suština na odgovornosti prema živom svijetu i planeti, danas ugroženim zbog nekontrolisane valorizacije prirodnih resursa, beskrupulozne industrijalizacije čiji je cilj bio stvaranje lagodnijeg života za određene interesne grupe, ne za cijeli ljudski rod kako se to namjerno plasira sa adresa onih zemalja koje su najodgovornije za postojeće stanje“, dodao je Perović.

Picture1

Prema njegovim riječima, jasno je da obavezujući karakter Pariskog sporazuma, što ga čini različitim od dosadašnjih sličnih dokumenata deklarativne prirode, nešto što bi trebalo da utiče i na najveće skeptike, kojih, kako je rekao, uz potpuno utemeljenje takvog stava ima u svih krugovima društva, u onim i laičkim.

"Kada je konkretno Crna Gora u pitanju, Pariski sporazum bi trebao dati vjetar u jedra svima koji prepoznaju potencijal ekološke države, jedine ekonomske kategorije iz člana 1 Ustava, da se konačno usude postaviti viziju i strateškim koracima ići ka stvaranju jednog bogatog društva, prepoznatljivog po efikasnom i odgovornom korišćenju prirodnih resursa“, saopštio je Perović.

On smatra da je došlo vrijeme da priliku za odlučivanje dobije onaj kadar koji ima i ideju i znanje za unaprjeđenje postojećeg stanja u društvu i korišćenje globalne smjernice, kakav je Pariski sporazum, tako da od toga korist imaju sadašnje i buduće generacije, a ne, dodao je, samo interesne grupe kao što se do sada radilo.

Perović smatra da je ohrabrujuće što je Skupština ipak danas prepoznala potrebu usvajanja Zakona o potvrđivanju Pariskog sporazuma. "Pa se nadamo da će sada i izvršna i zakonodavna vlast biti mnogo efikasniji i u dijelu poštovanja onoga što je usvojeno i što je važeći zakonski okvir, za razliku od mnogo puta do sada kada su zakoni ostajali mrtvo slovo na papiru“.

"Znači, Drugi blok Termoelektrane Pljevlja bi trebalo u najkraćem mogućem roku zamijeniti onima koji podrazumijevaju korišćenje zelenijih izvora energije i to na način kako definišu najsavremenija tehnološka rješenja uz najmanje moguće posledice po kvalitet životne sredine i ekosisteme“, zaključio je Perović.