25
Thu, Apr

Aktuelno

Na potezu između mula marine Porto Montenegro i šetališta Pina jutros se pojavila velika naftna mrlja koja se širila morem.

Na potezu između mula marine Porto Montenegro i šetališta Pina jutros se pojavila velika naftna mrlja koja se širila morem.

Po površini se presijava sloj nafte ili neke zauljene tečnosti, a osjeća se i jak karkterističan miris.

U inspekciji bezbjednosti plovidbe na moru Lučke kapetanije Kotor saznajemo da su o incidentu već obavješteni iz Porto Montenegra i da razmatraju način na koji da saniraju taj ekološki incident.

Ekipa marine Porto Montenegro već je krenula u razbijanje mrlje sa disperzantima,a mrlja se proširila na cijelom potezu od marine do gumna na Pinama.

Prema informacijama iz Porto Montenegra, naftna mrlja se jutros oko 8 sati kretala od sidrista ispred Pina ka rezidencijalnom objektu Ksenija, gdje je i uočena.

Služba marine je obavijestila Lučku kapetaniju i lučkog inspektora, Zeljka Lompara, načelnika Predraga Ratkovica iz Odjeljenje za zaštitu mora od zagađenja sa plovnih objekata, odnosno Upravu pomorske sigurnosti i njihov operativni štab.

Pošto su nadležne službe ocijenlile da naftna mrlja nije obima da bi bilo neophodno intervenisati sredstvima koje posjeduje Uprava pomorske sigurnosti i jedinice Vojske CG, dogovoreno je da tim marine Porto Montenegro krene od sidrišta ispred Pina ka zgradi Ksenija, odnosno mulu 1, i očisti zagadjenje svojim sredstvima, saopštili su iz marine.

“Koristimo i ovu priliku da naglasimo da bi tivatskom sidrištu ispred Pina trebalo odrediti koordinate i izdati ga u koncesiju, jer se jedino tako mogu kontrolisati incidenti ove vrste kakav se dogodio jutros u tivatskom zalivu, odnosno kazniti počinioci. U Porto Montenegru su sve jahte vezane za vakum sistem, pa je mogućnost izlivanja crnih, sivih ili zauljanih voda svedena na mimimum, što bi bio slučaj i sa jahtama koje se vezuju na tivatskom sidrištu, ukoliko bi ono bilo pod koncesijom, odnosno precizno kontrolisano. U tom slučaju izbjegli bi se incidenti ovog tipa kakav se dogodio jutros u Tivtu”, istakli su iz marine Porto Montenegro.

(Radio Tivat)

 

Nemate pravo da postavite komentar