19
Fri, Apr

Aktuelno

 

Direktor beranske Agencije za izgradnju i razvoj Miro Vešović imenovan je u sastav koordinacionog tima praćenje moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska iz riječnih korita.

 

Direktor beranske Agencije za izgradnju i razvoj Miro Vešović imenovan je u sastav koordinacionog tima praćenje moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska iz riječnih korita.

beraneDržavne institucije, lokalne samouprave i civilni sektor demonstrirali su danas široki konsenzus po pitanju spremnosti da zajedničkim aktivnostima doprinesu sprovođenju odluke Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o moratorijumu na eksploataciju šljunka i pijeska iz riječnih korita.

Odluku o zabrani dalje eksploatacije riječnih nanosa iz crnogorskih vodotoka Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja donijelo je početkom aprila, s tim da se nove procedure za dodjelu koncesija pokrenu tek kada se stvore sve neophodne pretpostavke za uvođenje reda u ovoj oblasti.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović je kazao da je trenutno stanje nezadovoljavajuće, da su svi regulacioni planovi za vodotoke istekli, zbog čega je i predloženo donošenje moratorijuma.
Potpredsjednik opštine Sveto Mitrović je istakao da je Opština Berane u prethodnom periodu u više navrata tražila od ministastva da se zabrani i sankcioniše nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska iz riječnih korita.

berane1Na sastanku  koordinacionog tima za praćenje moratorijuma, predstavnika ribolovnih društava i ekoloških nevladinih organizacija, iskazana je potreba za zajedničim djelovanjem kako bi se kontrolisala eksploatacija riječnih nanosa.

Koordinacioni tim, pored Vešovića, čine i  predstavnici Ministarstva, Uprave za vode, Uprave policije, Uprave za inspekcijske poslove i lokalnih samouprava na čijim teritorijama su vodotoci koji su bili predmet koncesija.

 Ministar Simović  je naveo da se moratorijum može sprovesti samo uz jaku koordinaciju i spremnost lokalnih samouprava i civilnog sektora na saradnju. Takođe je istakao da je civilni sektor osvrtao na ovaj problem i pozivao na njegovo rješavanje.

Predstavnici lokalnih samouprava – Berana, Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja, Mojkovac,  Gusinja, Kolašina i Rožaja dali su podršku odluci Vlade i Ministarstva poljoprivrede, izražavajući spremnost da sve svoje kapacitete, prije svega komunalne službe i policije, stave na raspolaganje u cilju kontrole nelegalne eksploatacije. Spremnost na saradnju iskazali su i predstavnici ribolovnih društava.

Kako je dogovoreno, već narednih dana članovi koordinacionog tima obići će vodotoke na koje je stavljen moratorijum, kako bi se evidentiralo zatečeno stanje i neposredno na terenu napravili dogovori za dalje aktivnosti.

Predstavnici Ministarstva podsjetili su na kontakte za prijavljivanje eksploatacije: 020/224-593 i email:Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

(radioberane.wordpress.com)

Nemate pravo da postavite komentar