25
Sun, Feb

Zoo

Blijedosiva boja i neuhvatljivost novootkrivene vrste zmija presudila je da je naučnici nazovu „Madagascarophis lolo“ što na malagaškom jeziku znači duh.

Blijedosiva boja i neuhvatljivost novootkrivene vrste zmija presudila je da je naučnici nazovu „Madagascarophis lolo“ što na malagaškom jeziku znači duh.

255x160 129791 duh zmija prtscrduh zmija 554678142 1Ovu neobičnu vrstu zmije su otkrili na otvorenom putu unutar Nacionalnog parka Ankarana u sjevernom Madagaskaru u februaru 2014. godine, ali tek nedavno su objavili rad u načnom časopisu Copeia, koji otkriva karakteristike ove vrste zmija. 

Duh zmija je deo česte grupe zmija Madagascarophis ili zmije sa mačjim očima, koje su tako nazvane zbog vertikalnih zjenica. One se često sreću kod zmija koje su aktivne uveče ili tokom noći. Mnoge zmije sa mačjim očima se sreću u razvijenim područjima ili degradiranim šumama. Međutim, istraživači su duh zmiju otkrili na krečnjačkim stenama Nacionalnog parka Ankarana, piše Science Daily.

Naučnici su analizom gena otkrili da je najbliži rođak duh zmije vrsta Madagascarophis fuschi, koja je otkrivena nekoliko godina ranije na naselju udaljenom približno 100 kilometara istočno od Ankarane, što je veoma iznenađujuće. Obe vrste zmija su pronađene u stjenovitim, izolovanim regijama.

Zmiju je na putu uočio i otkrio student Bernard Randriamahatantsoa, koji je zajedno sa svojim kolegama pronašao zmiju nakon planinarenja u kišovitom području parka na ulazu u Ankaranu, dok su zapravo tražili druge vrste zmija.

Nakon otkrića duh zmije, naučnici su se vratili u SAD, gde su udruženim snagama iz Muzeja prirodnih nauka Univerziteta Lujzijana, Američkog muzeja prirodne istorije i Univerziteta Mahajunga na Madagaskaru sproveli morfološke i genetske analize.

Dio studije je uključivao analizu fizičkih karakteristika poput proučavanje šara i kože na stomaku i leđima, predjelu očiju i usta.  Nakon proučavanja njenih fizičkih karakteristika i genetike, potvrdili su da je riječ o novoj vrsti.

Naučnici iz su je nazvali Madagascarophis lolo, što se izgovara luu luu, što znači duh na malagaškom jeziku.


(nationalgeographic.rs)

 

Nemate pravo da postavite komentar