27
Sat, Apr

Zoo

Naučnici su na Solomonovim ostrvima otkrili potpuno novu vrstu pacova koji može da dostigne dužinu i do pola metra, a čije su čeljusti toliko jake da zubima otvara kokos. 

Naučnici su na Solomonovim ostrvima otkrili potpuno novu vrstu pacova koji može da dostigne dužinu i do pola metra, a čije su čeljusti toliko jake da zubima otvara kokos. 

pacovPrilikom putovanja na Solomonova ostrva 2010. godine, naučnik Fildijskog muzeja istorije u Čikagu, Tajron Lejveri, čuo je priče o glodaru koji liči na oposuma, a koji je u narodu poznat pod imenom “Vika”. Međutim, ni mnogobrojne zamke, kao ni pokretne kamere i pohodi u divljinu nisu pomogli profesoru Lejveriju da pronađe pacova. Sve što je imao od dokaza bio je izmet ove životinje.

“Zapitao sam se da li je u pitanju zaista posebna vrsta ili su ljudi obične pacove jednostavno zvali ‘Vika’", rekao je Lejveri.

Ipak, naučnici su konačno potvrdili da je riječ o novoj vrsti pacova koja je gotovo četiri puta veća od običnog.

Oni su ga, naime, godinama tražili i najzad našli jedan jedini primjerak na ostrvu Vangunu, u Južnom Pacifiku, istočno od Papue-Nove Gvineje.

Kada su 2016. godine rušena drveća u komercijalne svrhe, stanovnici sela Zaira, sa kojima je Lejveri radio, vidjeli su kako pacov pada na zemlju. Usljed povrede, pacov je ubrzo nakon toga uginuo.

Pažljivim proučavanjem lobanje, kao i analizom DNK, potvđeno je da je u pitanju nova vrsta u rodu "mozaičkih pacova" ili Uromys, koje je Lejveri nazvao "uromys vika" po tradicionalnom nazivu pacova.

Naučnici pretpostavljaju da su preci džinovskog pacova dospjeli na ostrvo zajedno s plutajućim ostacima biljaka i da su se tamo dalje razvijali.

Domoroci pričaju da vika obožava da krcka kokosove orahe. Naučnici nisu imali priliku da to vide, ali su našli kokosove orahe s velikim rupama. Koja vrsta glodara ih je izgrizla pokazaće dalja istraživanja.

Nacionalna geografija

Nemate pravo da postavite komentar