19
Fri, Apr

Zoo

Neki lavovi imaju krzno svijetlijih nijansi, a pritom ne mislimo na albino lavove. O čemu je riječ?

Neki lavovi imaju krzno svijetlijih nijansi, a pritom ne mislimo na albino lavove. O čemu je riječ?

lavlav2Kad pomislimo na lava, kralja svih životinja, obično ga zamišljamo kao moćnog predatora zlatnih nijansi i s velikom grivom. Ali nisu svi lavovi iste boje. Tako na primjer, boja nekih lavova u Nacionalnom parku Kruger varira od svijetlosmeđih do maltene potpuno zlatno-bijelih nijansi, dok je krzno nekih njihovih rođaka iz Kenije i Tanzanije u rasponu od svijetlosmeđih do tamnobraon tonova.

Zašto su neki afrički lavovi bele boje? Glavni krivac je genetska mutacija, a moramo napomenuti da oni nisu potpuno bijele boje, već su u pitanju svijetlobraon nijanse, kaže genetičarka Lesli Lajons sa Univerziteta u Misuriju.

lavovi4lavovi3Mnogi dolaze u zabludu misleći da su to u stvari albino lavovi, ali to nije istina. Pravi albino lavovi ne mogu da uopšte proizvode pigment što rezultira potpuno bijelom bojom. 

Ovaj bijeli gen može lavove dovesti u nepovoljan položaj: na primjer, predatori mogu da budu uočljiviji kad se prikradaju plijenu, kaže Bun Smit, istraživač velikih mačaka. Ako lavovi vremenom ne mogu uspješno da love, bijeli genom jednostavno izblijedi, ali to ne znači da se nikad više neće pojaviti, piše američki National Geographic.

„Samo zato što nije vidljiva ne znači da nije u genomu“, kaže Smit. Ukoliko mužjak i ženka nose isti recesivni gen, neobična boja može da se pojavi i kod mladunčenta, iako prilično rijetko.

Ovaj bijeli gen može lavove dovesti u nepovoljan položaj: na primer, predatori mogu da budu uočljiviji kad se prikradaju plenu, kaže Bun Smit, istraživač velikih mačaka. Ako lavovi vremenom ne mogu uspešno da love, beli genom jednostavno izbledi, ali to ne znači da se nikad više neće pojaviti, piše američki National Geographic.

Lajons primjećuje da je ovaj recesivni gen prisutniji u područjima gdje se pare lavovi u bliskom srodstvu, poput centra Ngorongoro u Tanzaniji. 

     Griva

lav5lav6Boja grive takođe može da varira od svijetlobraon, pa do crne boje. Iako je boja grive takođe genetski predodređena, faktori u okruženju takođe igraju važnu ulogu.

Uobičajeno, lavovi proizvode više melanina u određenim okolnostima: kad proizvode više testosterona, kad su bolje nahranjeni, kad nisu pod toplotnim stresom.

Čak i ženke pokazuju više naklonosti ka dužim, tamnijim grivama vjerovatno zato što je to znak višeg nivoa testosterona i boljeg zdravlja.

Nacionalna geografija

Nemate pravo da postavite komentar