17
Wed, Apr

Zoo

 

U dvorištu Kliničkog centra, ispred ulaza Odjeljenja za fizikalnu terapiju i na parkingu, već nekoliko dana odmara bijela roda, što je, uzimajući u obzir šta roda simbolizuje, obradovalo i zaposlene i pacijente.

 

U dvorištu Kliničkog centra, ispred ulaza Odjeljenja za fizikalnu terapiju i na parkingu, već nekoliko dana odmara bijela roda, što je, uzimajući u obzir šta roda simbolizuje, obradovalo i zaposlene i pacijente.

rodaroda1Iz centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) navode da roda na tom mjestu prikuplja energiju da nastavi dalek put ka Africi i da je izbor lokacije logičan, pošto se u blizini nalazi i rijeka Morača kao izvrstan izvor hrane.

Pored te rode, kako su kazali iz CZIP-a, ispred Instituta “Simo Milošević” u Igalu, primjećene su još dvije jedinke i to ovogodišnji mladunci, koje su takođe usljed iscrpljujućeg puta, zastale da odmore.

"Rode su ptice urbanih sredina, tako da ih nije čudno sresti u naseljima i u blizini ljudi. Ipak apelujemo na građane da im se ne približavaju, ali da im mogu ostaviti hranu i to isključivo ribu kojom se i inače hrane, a izbjegavati hljeb", kazali su iz CZIP-a.

roda3roda4Iz te organizacije navode da je, kada su rode u pitanju, tekuća godina bila jedna od najzanimljivijih u skorijoj prošlosti, te da su rode posmatrane na više lokacija, od kojih je posljednja  posjeta bila na prostoru Zagoriča u julu. 

Podsjećaju da je na proljećnoj migraciji prvo iznenadilo veliko jato od 20 roda na prostoru Budoških bara kod Nikšića, a zatim i sporadično pojavljivanje u Bijelom Polju, Beranama, Pljevljima, Rožajama.

Roda je vrsta koja više ne gnijezdi u Crnoj Gori, nakon uginuća Perka i Perke, poznatih stanovnika koji su četiri godina gnijezdili u Polimskoj ulici u Beranama. Istorijski podaci, kako su kazali u CZIP-u, govore da je nekada ta ptica gnijezdila u većem broj na prostoru Ulcinja uz rijeku Bojanu kao i u okolini Skadarskog jezera gdje je čuveni austrijski ornitolog Othmar Reiser bilježio 60 aktivnih gnijezda.

"Ova godina nagovještava svijetlu budućnost kada su rode u pitanju. Ohrabruje i mladi par koji je ove godine naselio gnijezdo Perka i Perke u Beranama, na platformi koju je postavio CZIP u saradnji sa Elektroprivredom Crne Gore, zahvaljujući kojoj smo postavili i video monitoring najpoznatijeg gnijezda u zemlji", navode iz CZIP-a.

Ove godine, kao dodatna podrška za oporavak populacije bijelih roda u Crnoj Gori, postavljene su još dvije platforme, jedna u blizini postojeće u Beranama koju je finansirala Opština Berane, a druga u Bijelom Polju, u dvorištu OŠ Pavle Žižić, finansirana od strane Opštine Bijelo Polje. 

Obje platforme postavljene su uz pomoć kompanije CEDIS.

Vijesti

Nemate pravo da postavite komentar